Keresés
Close this search box.

Ha nehezen jön a baba

//

Napjainkban egyre több párnak kell hónapokat, sőt éveket várnia a családalapításra, mert különféle okok miatt késik a gyermekáldás. Ilyen esetekben érdemes a nőnek nőgyógyászati, a férfinak andrológiai vizsgálaton részt vennie, hogy kiderüljön, vajon mi is áll a teherbeesés útjában.

Nők esetén több hónap sikertelen próbálkozás oka lehet valamilyen hormonzavar – például alacsony progeszteronszint, pajzsmirigyzavar, inzulinrezisztencia –, esetleges fizikai akadályok (például összenövések, nem átjárható petevezetők, myomák, endometriosis), illetve egyes pszichés problémák.

A magasabb, azaz 35 év feletti életkor önmagában is nehezíti a teherbeesést, és sajnos manapság karrierépítés vagy egyéb okok miatt, egyre többen „futnak ki az időből”. Bár a legtöbb esetben kiderül, hogy mi húzódik a sikertelenség hátterében – és azt eredményesen kezelni is lehet –,vannak azonban olyan problémák, amikor a mesterséges megtermékenyítés (inseminatio, IVF) jelenti az egyetlen megoldást.

A lombik útján fogant terhesség a veszélyeztetett terhesség kategóriájába esik, jelentősen megnő az ikerterhességek esélye, így minden kockázat és szövődmény kétszeres. Ezért a várandós kismamákra és babájukra külön figyelmet fordítunk a terhesgondozás során, hiszen körükben gyakoribbak a vérzéses szövődmények és a gestaciós diabetes, sokaknál meghatározott ideig progeszteronpótlás is indokolt.

Lombik útján fogant terhesség esetén – főleg, ha ikerterhességről van szó – gyakoribb a koraszülés, illetve gyakrabban végeznek császármetszést, ami bár elsőre könnyebb útnak tűnik, ám ez mégiscsak nagy hasi műtét, annak minden lehetséges kockázatával, szövődményével és a hosszabb felépülési idővel együtt. A császármetszés befolyásolhatja az újabb terhességet is, gyakran kerül sor ismét császármetszésre. Két császármetszés után pedig a hüvelyi szülés abszolút ellenjavallt.

Minden komplikáció ellenére az anyukák nagy része boldogan vállalkozik a terhességre, hiszen a családalapítás, egy baba érkezése, a kisgyermekek nevelése semmivel nem pótolható örömforrás!

Dr. Hernádi Balázs
nőgyógyász szakorvos
nogyogyaszatikozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!