Keresés
Close this search box.

Minden megoldódik, bízzunk benne!

//

Kedves Olvasó! A pandémia kapcsán írunk arról, hogy még „ne dőljünk hátra”, mert – bár már előre látható –, de még nem értünk a végére. Igaz, az előttünk álló hónapokban a legtöbben sok más szempontból sem engedhetjük meg magunknak, hogy „hátradőljünk”. Nagyon össze kell szedni magunkat, hogy minden szempontból talpon maradjunk, de NINCS BAJ, hamarosan megérti, miért.

Amikor külső-belső hatások miatt valakinek a fejébe beférkőzik a gondolat, hogy BAJ VAN, és ez egyre erősödik, lassan eluralja a lelkét és fokozatosan a testét is. A növekvő FÉLELEM „testet ölt”, azaz fizikai tünetek, fájdalmak és működési zavarok formájában is megjelenik.

Jó eset, ha valaki konkrétan tudja, hogy mitől fél, mert akkor próbálja megoldani, megszüntetni, vagy legalább védeni magát attól. Nehezebben kezelhető azonban a sokféle okból kiinduló, lassan mindent eluraló félelem, az ún. generalizált szorongás, melyhez többek között állandó kimerültség, alvászavar, ingerlékenység, izomfeszülés, sőt gondolkodási képtelenség is társul. Egyre többen kerülnek ilyen állapotba, melyből nehéz segítség nélkül megtalálni a kiutat, és ezt most igazán nem engedhetjük meg magunknak!

Tartsuk távol tehát magunktól a „baj van” érzést, ne hagyjuk beférkőzni a félelmet! Törekedjünk minden probléma nagyon KONKRÉT, körülhatárolt megnevezésére, megértésére, és nagyon GYAKORLATIAS módon keressük a megoldást. Ha már van ötletünk, ne késlekedjünk, AZONNAL cselekedjünk, álljunk neki a megoldásnak, hiszen teljesen megnyugodni csak akkor fogunk, ha „kipipáltuk” vagy legalábbis már a megoldás felé vezető úton haladunk.

Az előttünk álló, több szempontból nehéznek ígérkező őszi–téli időszakban legyünk nagyon AKTÍVAK, ötleteljünk, gondolkodjunk, keressünk KREATÍV megoldásokat!

Villanyszámlánkat valamelyest mérsékli az energiatakarékos égők ésszerű használata. Felejtsük el a „díszkivilágítást”, ne feledjük, az emberiség évmilliókig természetes fényben élte életét. Mivel hangulatunkat a fény jelentősen befolyásolja, használjunk ki minden lehetőséget, amit a szabadban, főleg napfényben tölthetünk!

Vélhetően eddig nem tudatosult bennünk, hogy az elmúlt jó néhány évtizedben rendkívüli kényelemben éltünk. Egészen más szempontok vezérelték életünket, mint amelyeket most figyelembe kell vennünk. Bizonyára – kényszerűségből – sokat fogunk tanulni, de mindez most hasznos, sőt célszerű az alkalmazkodáshoz.

Előkerülhetnek a szekrény mélyéről az esetleg régi, kevésbé divatos, ám jó meleg ruhadarabok, melyekből előfordulhat, hogy 2-3 réteget is magunkra veszünk – és még mindig nincs baj. (Pár száz éve legtöbbeknek nem volt ruhatára, még régebben ruha sem volt, csak állatbőr, mégis átvészelte az akkori emberiség jó része a jégkorszakokat is mostohább körülmények között – reméljük, rövid, enyhe tél vár ránk!)

Rengeteg ember ülve éli az életét, irodában, monitorhoz láncolva telnek napjai. Mozdulatlanul bizony hideg lesz az alacsonyan fűtött irodákban, otthonokban! Legyünk tehát kreatívak, találjuk ki, hogyan fogunk – legalább részben – állva dolgozni, ami jóval több lehetőséget ad a szinte folyamatos mozgásra, melytől érezhetően felmelegszünk, és nemcsak a vérkeringésünk, de a hangulatunk is javul.

Étkezésünkkel szintén alkalmazkodni tudunk a megváltozott körülményekhez. Hideg üdítők helyett fogyasszunk egész nap meleg teát, melyet termoszban tartva megspórolhatjuk az újramelegítés energiaigényét. Tegyünk teánkba fűszereket (pl. fahéj, gyömbér, szegfűszeg), illetve egészségvédő, immunerősítő gyógynövényeket!

Fogyasszunk a szakértők ajánlása alapján melegítő hatású ételeket, például szalonnát, hajdina- és köleskását kacsa- vagy libazsírral, meleg leveseket, főzelékeket, olajos magvakat! Ne aggódjunk, számos kutatás bizonyítja, hogy nem a zsíroktól hízunk, hanem a szénhidrátoktól, erről korábban és most is írunk. Emellett cikkeinkben sok egyéb hasznos tanáccsal is szolgálunk az előttünk álló időszakra.

Egészségben és biztonságban töltött őszt kívánok minden Kedves Olvasónak!

Illésné Hoffer Adrienne

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!