Keresés
Close this search box.

Rostokkal könnyebb!

//

A napjainkban jellemző ülőmunka, alacsony folyadékfogyasztás, rostszegény étrend sok kellemetlen panasz megjelenéséhez vezethet. A rostokban gazdag táplálkozás ugyanakkor hatékonyan segít megelőzni és kezelni a már kialakult emésztőrendszeri és egyéb panaszokat is.

Egyes felmérések szerint a naponta kívánatos 25–40 gramm rostmennyiségnek általában csak a felét fogyasztjuk el.

A teljes kiőrlésű gabonákkal, lisztérzékenyeknek pedig gluténmentes alapanyagokkal (pl. köles, hajdina, olajos magvak, zabpehely-, mandula-, kókusz- vagy lenmagliszt, esetleg más, magas rosttartalmú maglisztek), gyümölcsökkel és zöldségekkel biztosítható rostbevitel az egészséges bélműködés fenntartása mellett a fogyásban, a normál vércukorszint megtartásában és az aranyeres panaszok megelőzésében is segít.

Ha egy étel kevés rostot tartalmaz, fogyasszunk mellé rostban gazdag ételt is! Például, ha fehér rizst tudunk csak köretként választani, akkor együnk mellé egy nagy tál salátát!

Magas amilóztartalom: a keményítők egyik fajtája az amilóz lassabban bomlik le, emiatt előnyösebb a durum tészta és a basmati rizs étrendbe illesztése a hagyományos fehér rizs és búzaliszt alapú tésztákhoz képest.

Diéta a jobb közérzetért

Túlsúlyos egyéneknél gyakrabban jelentkezik haspuffadás és gyomorégés. A kellemetlen tünetek megjelenésére a hasi területen lerakódott felesleg még inkább hajlamosít. Emésztési panaszok esetén ezért érdemes néhány plusz kilótól megszabadulni. Hatékony megoldás, ha a diéta első lépéseként csökkentjük az egyes étkezések alkalmával elfogyasztott mennyiségeket. Naponta többször, kis adagokat étkezve a gyomorégés megelőzését is segíthetjük.

Mozgás és anyagcsere

A sport a gyomor- és bélrendszer működését több módon is támogatja. Egyrészt segít a súlyfelesleg csökkentésében, fokozza az anyagcserét, ezáltal támogatja a székrekedés megelőzését is.

Másrészt a fizikai aktivitás az emésztőrendszeri panaszok gyakori okozója, a stressz levezetésére is alkalmas.

Dr. Hidvégi Edit
gasztroenterológus, gyermektüdőgyógyász szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!