Keresés
Close this search box.

Szemvédelem 10 lépésben

//

Azon szerencsések, akik számára az éleslátás magától értetődő tény, hajlamosak megfeledkezni arról, hogy szemük az idő előrehaladtával romolhat, ezért nekik is védeniük kell a károsító hatásoktól erős napfény esetén, illetve a számítógép monitorja előtt töltött órák, napok, évek során.

Mire középkorúvá válunk, érdemes részt vennünk minimum 5 szemészeti vizsgálaton, ezzel hatalmas lépéseket tehetünk szemünk egészségének megőrzésére.

1. Gyermekként, 5 éves kor alatt az ebben a korban jelentkező kancsalság, látási rendellenességek kiszűrésére;

2. 20 éves korig az iskolapadban eltöltött tanulóévek alatti esetleges látásromlás kimutatására;

3. 20–30 éves kor között egy alkalommal;

4-5. 30–40 éves kor között két alkalommal.

Bizonyos betegségek (pl. diabétesz) vagy a családban előfordult szembetegségek (pl. az örökletes glaukóma) gyakoribb ellenőrzést is indokolhatnak. A későbbiekben az életkorral járó rendellenességek (pl. szürke vagy zöld hályog, időskori makula-degeneráció) szűrésére fordítsunk külön figyelmet.

6. A napszemüveg nemcsak az aktuális divat kelléke, hanem nélkülözhetetlen szemünk UV-védelme érdekében, ami – szakértők szerint – ma már évszaktól függetlenül aktuális.

7. A tudatos táplálkozás is javítja szemünk állapotát: sok sárgarépát fogyasztva elegendő béta-karotinnal védhetjük a szem-retina egészségét, a zöld leveles növények (pl. kelkáposzta, spenót) luteintartalmuknál fogva lassítják a makula-degeneráció folyamatát. A halfélék omega-3 zsírsav tartalma, illetve a lenmag kiváló telítetlen zsírsavai enyhítik a kor előrehaladtával gyakran jelentkező szemszárazságot.

8. Szemünk érdekében is hagyjuk abba a dohányzást, mert növeli a szürke hályog, a makula- degeneráció és a látóidegek károsodásának kockázatát.

9. A számítógép előtt ülve hosszú órákon át azonos távolságra nézünk és ritkábban pislogunk. Tartsunk ezért rendszeres pihenőt, gyakori pislogás közben fókuszáljunk váltakozva közelebbre és távolabbra.

10. Rendszeres tornával segíthetjük a szemet károsító betegségek (pl. diabétesz) elkerülését, másrészt a fokozódó vérkeringés megelőzi, illetve javítja a glaukómás állapotot.

Forrás: Optimum Látásjavító Lézerközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!