Keresés
Close this search box.

10 ötlet a frissességért

//

Sokan a hosszú és fárasztó napi munka közepette kávéval vagy energiaitallal igyekeznek fenntartani az erőnlétet és koncentrációt. Íme néhány ötlet, ami segítheti mindezt akár koffein nélkül is!

1. Egyél minden nap friss salátát, leveles zöldséget! A spenót például B-vitaminbomba – a sejtek energiatermelése sok B-vitamint igényel.

2. Igyál elegendő folyadékot (vizet)! A fáradtság a folyadékhiány jele is lehet.

3. Napi minimum 30 perc napfény és szabad levegő! Kilépve a szabadba, a friss levegőre nyomban felébredünk, néhány légzőgyakorlat felpezsdíti a vérkeringést is. A téli hidegben is fontos a napfény, hiszen nemcsak energiával tölt fel és jókedvre derít, hanem segíti helyrebillenteni az alvás-ébrenlét ritmusát is.

4. Mozogj, sportolj minden nap! Egy rövid edzés is elég, hogy ezzel üzenj sejtjeidnek: több energiára van szükséged. Tested veszi a jelzést, felnő a feladathoz és több energiát fog termelni. A testmozgás során endorfin, ún. „boldogsághormon” szabadul fel, így minden nap természetes hangulatjavításban lehet részed.

5. Vigyél rendszert napjaidba! Ha mindig ugyanakkor kelsz fel és ugyanakkor mész aludni, szervezeted hozzászokik a napi ritmushoz, így napközben éberebb leszel, este viszont el tudsz aludni, amikor eljön az ideje.

6. Segít az aromaterápia! Bizonyos illatok, illóolajok párologtatása felfrissít, segíti a koncentrációt – ilyen például az eukaliptusz, a citrom és a borsmenta.

7. Legyen mindig kéznél egészséges fehérjenass! Ne mértéktelen szénhidráthabzsolással tartsd ébren magad! Télen jó szolgálatot tesznek és sok energiát adnak a fehérjedús, egészséges zsírsavakban gazdag dió- és mogyorófélék. Ezeket rágcsáld édesség helyett, így a cukorkómát is elkerülheted!

8. Ne tapadj a monitorra! Az álmosság szemed jelzése is lehet, hogy szünetre van szüksége, pihentesd tehát időnként: tornáztasd, nézz a távolba, fókuszálj különböző helyekre!

9. Szundíts néha napközben! Már 15-30 perc is csodát tehet, utána sokkal éberebb és jókedvűbb leszel.

10. A rágógumi is segít! Kutatási adatok szerint a rágógumizás fokozza az éberséget, a figyelmet, gyorsítja a reakciót és növeli a hatékonyságot a munka terén.

Forrás: webmd.com

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!