Keresés
Close this search box.

8 tipp az egészségesebb ünnepekért

//

Az ünnepek alatt sokan úgy gondolják, itt a büntetlen evés-ivás szezonja. Emiatt aztán jóval többet mutat a mérleg, ráadásul gyakran emésztési panaszok, gyomorrontás is jelentkezhet. Hogyan kerülhetjük el a jelentős súlygyarapodást és az ünnepi rosszulléteket? Akár több kilót is hízhatunk!

Akár több kilót is hízhatunk!

Brit felmérések szerint egy átlagember az ünnepek alatt naponta 6000 kalóriányi ételt-italt fogyaszt el, ami több mint a háromszorosa a nőknek ajánlott napi kalóriamennyiségnek. Emiatt az ünnepek során a gyakori nassolásnak, rágcsálásnak, süteményezésnek, alkoholnak köszöntően akár 2 kilót is felszedhetünk 7-10 nap alatt. A legnagyobb baj, hogy sokakon ez rajta is marad, így 5 év alatt akár 10 kilóval is többet nyomhatunk.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy az év végi partik és családi összejövetelek alatt is legyen erőnk ellenállni a csábításnak?

1. Ne együnk tévénézés vagy olvasás közben, mert így sokkal többet fogyasztunk, mintha terített asztalnál csakis az étkezésre koncentrálnánk!

2. Ne együnk csak azért, mert előttünk van az étel! Figyeljük a testünk jelzéseit: ha már csak a „szemünk kívánja”, jobb, ha távolabb ülünk az asztaltól. Az agynak legalább 15-20 percre van szüksége ahhoz, hogy feldolgozza a jóllakottság érzését, tehát ha lassabban eszünk vagy várunk egy kicsit, kiderülhet, hogy már nem is vagyunk éhesek.

3. Óvakodjunk attól, hogy üres hassal menjünk vásárolni! Ilyenkor ugyanis, nemcsak jóval többet pakolunk a kosarunkba, de számos olyan kalóriabombát is hajlamosak vagyunk hazavinni, melyeket jóllakottan nem vennénk meg. Ezeket aztán vélhetően meg is fogjuk enni.

4. A koplalás is veszélyes lehet, ha ezzel szeretnénk kompenzálni a nagy habzsolásokat. Az éhezés is megzavarja a normális étkezési ritmust, és könnyen a nagy diéták, hatalmas evések ördögi körében találhatjuk magunkat.

5. Különösen óvatosnak kell lenni a karácsonyi, ünnepi partik kínálatával, hiszen a kis falatkák, aperitifek gyakran valóságos kalóriabombák. Azért, hogy ne tűnjünk ünneprontónak, válasszunk kevésbé krémes, kevesebb szénhidrátot tartalmazó nassokat, például a zöldséges vagy gyümölcsös salátákat, és ne szégyelljünk idővel nemet mondani a kínálásra!

6. Az alkoholfogyasztást nemcsak a szörnyű másnapok miatt érdemes kordában tartani, de az alkoholos italok magas energiatartalma miatt is. Ha választanunk kell, válasszunk könnyű bort, és ha röviditalokkal kínálnak, tényleg csak egy kupicányit fogadjunk el!

7. Ne érezzük kényszernek az üvegben maradt szeszes italok elkortyolgatását, hiszen az sem vész kárba. Felhasználhatjuk például sütéshez, főzéshez.

8. Amikor úgy érezzük, túlettük vagy kissé túlittuk magunkat, a további nassolás helyett húzzunk kényelmes öltözetet és tegyünk egy 15 perces tempós sétát a ház körül!

A gyomorrontás veszélyei

A gyomorrontás nem betegség, hanem tünetek összessége, amely magában foglalja a puffadást, émelygést, hányingert és a böfögést is. Hátterében jellemzően az áll, hogy a gyomorsav kapcsolatba kerül az emésztőrendszer nyálkahártyájával, amely rendkívül érzékeny. Ha megbomlik az egyensúlya, irritációt, gyulladást válthat ki.

A leggyakoribb kiváltó okok:

  • túl sok és túl gyors evés;
  • zsíros, fűszeres ételek;
  • sok csokoládé, alkohol, koffein fogyasztása;
  • epekő, gyomorhurut, Helicobacter pylori fertőzés, hasnyálmirigy-gyulladás;
  • bizonyos gyógyszerek (pl. antibiotikumok);
  • stressz, érzelmi megrázkódtatás.

Az egyszerűen, gyorsan múló gyomorrontás nem igényel orvosi kezelést, csak néhány nap diétázást, kortyonként fogyasztott vízzel.

Amennyiben a panaszok nem múlnak el napokon belül vagy túl gyakran jelentkeznek, érdemes szakorvoshoz fordulni. A gyomorrontást el kell különíteni a gyomorégéstől, a refluxtól, ugyanis ez utóbbi főleg közvetlenül evés után jelentkezik és tipikusan a mellkasban, a nyelőcsőben okoz kellemetlen égő érzést.

Az orvos a vizsgálatok után, a pontos ok ismeretében javasol szükség esetén életmódváltást vagy gyógyszeres kezelést, ám ha kiderül, hogy lelki okok állnak a háttérben, akkor stresszkezelés, pszichológiai gondozás hatására is megszűnhetnek a panaszok.

Dr. Mármarosi István
belgyógyász, gasztroenterológus főorvos

springdaymedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!