Keresés
Close this search box.

A koronavírus-fertőzés kevésbé ismert hatásai

//

Tudjuk, hogy COVID-19-fertőzés esetén károsodhat például a tüdő, a szív, sőt hosszú távú szövődményként az agy is. Friss kutatások eredményeként újabb egészségromboló hatására derült fény, melynek célpontja: a mikrobiom.

A Nature Communications szaklapban megjelent tanulmány szerint a COVID-19-fertőzés csökkentheti a bélrendszerben élő, egészségünket támogató baktériumok számát és sokféleségét. Ezzel utat nyithat a veszélyes, antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek elszaporodásához.

Ken Cadwell, mikrobiológus (Grossman School of Medicine, New York City), a tanulmány egyik szerzője hangsúlyozza, hogy a koronavírus-fertőzés tönkreteheti a bélflóra kényes egyensúlyát, ami számtalan negatív következménnyel járhat a szervezet egészére nézve.

A kórossá vált bélflóra, a bélben elszaporodott káros baktériumok (pl. a C. difficile) súlyos panaszokat, például erős hasmenést, puffadást okozhatnak, de reflux betegség is kialakulhat.

Ez a tanulmány az első, mely rámutat, hogy önmagában a COVID károsíthatja a bélflórát. Eddig azt hitték, hogy a COVID által okozott légúti tünetekre felírt antibiotikumok károsították a bélben élő hasznos baktériumokat.

A COVID-19-fertőzéssel kórházba került páciensek bélflórájának vizsgálata során arra is fény derült, hogy a legtöbb betegnél a mikrobiom elszegényedett, sokaknál csak egyetlen vagy néhány baktériumtörzs maradt életben. Ezzel párhuzamosan néhány, kifejezetten káros baktériumfajta jelentősen elszaporodott, sőt a páciensek 20%-a esetében néhány antibiotikum-rezisztens baktérium a véráramba is bekerült.

A vizsgálat eredményei felhívják a figyelmet COVID fertőzés esetén a bélflóra védelmére, mielőbbi helyreállítására, illetve lehetővé teszik, hogy az orvosok könnyebben kiszűrjék és megfelelően kezeljékazokat a veszélyeztetett betegeket, akik másodlagos fertőzést szenvedhetnek el a véráramba került káros baktériumok miatt.

Forrás: NYU Grossman School of Medicine, news release, Nov. 1, 2022 webmd.com

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!