Keresés
Close this search box.

Civilizációs betegségek és vitaminhiány?

//

Számos tudományos vizsgálat utal arra, hogy a lakosság D-vitamin ellátottsága nem megfelelő. Olyan civilizációs betegségek, mint például a szív-érrendszeri problémák, bizonyos ráktípusok, allergiák, egyes autoimmun betegségek összefügghetnek a szervezet alacsony D-vitamin szintjével.

Napi D-vitamin szükségletünk fedezéséhez napfényes időben akár fél óra is elég, amit fedetlen testtel töltünk a szabadban.A téli borongós hónapok alatt azonban gyakran alakul ki hiányállapot, mely a vírusos és bakteriális légúti fertőzések növekvő számában is megmutatkozhat.

Immunszabályozás – Az utóbbi évek kutatásai bizonyítják, hogy a D-vitamin szerepet játszik a szervezet immunfolyamataiban. Megfelelő mennyiség szükséges, hogy a veleszületett és a szerzett immunitásban a sejtek funkcióját aktiválja, így csökkentse a gyulladásos folyamatokat és az oxidatív stresszt.

Légúti fertőzések – Vizsgálati eredmények bizonyítják, hogy a gyakori felső- és alsó légúti betegségek főként a napfényszegény hónapokban jelentkeznek, a vírusos légcsőhurutok, tüdőgyulladások is gyakoribbak azoknál, akiknek a D-vitamin ellátottsága nem megfelelő.

A szükséges szint – Egy korábbi vizsgálat arra hívta fel a figyelmet, hogy allergiára hajlamos egyének esetében felnőtt korban is gondoskodni kell a D-vitamin pótlásáról.

Szív-érrendszeri betegségek, elhízás és 2. típusú cukorbetegség esetében is ajánlott a D-vitaminszint ellenőrzése, illetve szükség esetén a pótlás. Az életkorral fokozódó csontritkulás esetében is fontos a D-vitaminszint meghatározása a megfelelő kezeléshez.

A napfényhiányon és a helytelen táplálkozáson túl bizonyos betegségek, például felszívódási zavar, zsírszéklet ürítése és egyes gyógyszerek szedése is vezethet D-vitaminhiányhoz!

A D-vitamin feldolgozásához és hasznosulásához ép máj- és veseműködés szükséges – ennek hiányában normál D-vitaminbevitel mellett is hiányállapot jöhet létre.

Panaszmentes állapotban is javasolt a D-vitaminszint évenkénti ellenőrzése, a hiányállapot és a szövődmények megelőzése érdekében.

Az eredmények alapján a szakorvos tesz javaslatot a D-vitaminpótlás szükséges napi dózisára.

Dr. Polgár Marianne PhD
gyermek-gasztorenterológus főorvos

allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!