Keresés
Close this search box.

Ha kifáradsz, könnyebben megbetegszel!

//

Vizsgálatok szerint a szükségesnél kevesebbet alvók szervezetében a vírusok leküzdéséhez nélkülözhetetlen fehérvérsejtek működése csökken. Alváshiány, kimerültség esetén emelkedik a stresszhormon (kortizol) szintje, ami az immunrendszerben gyulladásos választ provokál, ennek tartós fennállása a szövetek károsodásához vezet. Mindez az év végi hajrában a felnőttek mellett a gyerekekre is igaz, figyeljünk tehát oda rájuk!

Év végén a fokozott aktivitással eltöltött napok könnyen a szervezet legyengüléséhez vezethetnek gyermekeknél is. Ráadásul mindenki beviszi a közösségbe az otthonról begyűjtött vírusokat, baktériumokat, melyek náluk lehet, hogy nem okoztak betegséget, de másokat megbetegíthetnek. Nem megoldás, hogy ne engedjük a gyereket közösségbe, legjobb, ha természetes úton erősítjük immunrendszerét, hogy sikeresen ellenálljon a fertőzéseknek.

A leggyakoribb betegség gyerekek körében a téli időszakban a nátha, ezzel egyidőben sokaknál jelentkezik fülfájás, fülgyulladás is, melynek anatómiai oka van.

A gyermekkori fülbetegségek általában valamilyen felső légúti fertőzés szövődményeként jelentkeznek. A gyermek először náthás, eldugul az orra, az orrnyálkahártya gyulladása miatt az ilyen korban még rövidebb és szűkebb fülkürt könnyebben elzáródik. A középfül így nem szellőzik megfelelően. A dobüregben felszaporodó váladék bakteriális felülfertőződését pedig erős fülfájdalom, láz jelzi. A gyermek immunrendszerének érésével, 10-12 éves korra csökkennek majd a betegségek. Ennek a folyamatnak fontos állomásai: egyrészt a megfelelő táplálkozás útján az egészséges bélflóra kialakulása, másrészt az óvodás korban legyőzött számtalan fertőzés.

Javaslom, hogy tanítsuk a gyermeket az alapos kézmosásra, és hogy a kezét tegye a szája elé, ha köhög vagy tüsszög! Nátha esetén nagyon fontos kisebbeknél a rendszeres orrszívás, nagyobbaknál a megfelelő orrfújás. Gondoskodjunk megfelelő vitaminpótlásról is!

Dr. Holpert Valéria
fül-orr-gégész szakorvos

Fül-orr-gégeközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!