Keresés
Close this search box.

Miért köhögsz?

//

A köhögést a köztudatban olyan betegségnek tartják, melyet bármi módon, de azonnal meg kell szüntetni. Pedig önmagában nem is betegség, hanem inkább tünet, melyet érdemes komolyan venni!

A köhögés valójában a gégenyálkahártya erős, reflexes érzékenysége. Célja a légutakba került idegen, akadályozó anyagok, szennyeződések vagy gyulladásos maradványok eltávolítása. E nézőpontból tehát hasznos folyamat a tüdő megtisztítása érdekében.

A köhögést a megfázás és a légúti gyulladás mellett okozhatja dohányzás, félrenyelés, daganatos vagy szívbetegség, sőt egyes gyógyszerek (vérnyomáscsökkentők) is,ám a „krákogás” lehet a feszültség levezetésének egyik eszköze is.

A köhögés típusa szerint jellemzően 3 csoportba osztható.

1. Ugató köhögés: gyakran hirtelen, akár az éjszaka közepén jelentkezik. Hátterében gyakran áll vírusfertőzés, ami gégegyulladást okoz. Sokszor kíséri rekedtség, légzési nehezítettség, a légutak kiszáradnak, a nyálkahártya megduzzad, emiatt a levegő útja tovább szűkül. Első lépésként nyissunk ablakot, mert a hideg, nedves pára jótékonyan hat a nyálkahártyára. Emellett szükség esetén vegyünk be kalciumot, esetleg hívjunk orvost.

2. Száraz köhögés: a heveny hörgőgyulladást, gégegyulladást vagy asztmás rohamot a kezdetben ilyen típusú, fokozatosan erősödő köhögés jellemzi. Hűvös, párásított szobalevegővel, kamillás párologtatással, eukaliptuszos inhalálással, gyakori folyadékpótlással, köhögéscsillapító, hörgőtágító készítményekkel segíthetünk rajta.

3. Váladéktermelődéssel járó köhögés: hörgőgyulladás késői szakaszában vagy arcüreg- és hörgőgyulladás együttes jelentkezésekor, esetleg tüdőgyulladásnál jellemző. Kifejezetten káros ilyenkor a köhögés csillapítása, mert akadályozza a váladék távozását, a légutak tisztítását!

A köhögés gyerekeknél különösen gyakori tünet: az orvoshoz kerülő gyerekek mintegy fele ezzel a panasszal érkezik a rendelőbe.

Ne feledkezzünk el néhány régi, bevált praktikáról: a mézes gyömbér, kakukkfű- és hársfatea, a köhögés elleni cukorkák, illetve a sós vízzel történő gargalizálás a betegek többségénél nagyszerűen beválik a tünetek csillapítására.

Dr. Hidvégi Edit PhD
gasztroenterológus, gyermektüdőgyógyász szakorvos
TüdőKözpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!