Keresés
Close this search box.

Mindenki beteg körülöttem!

//

A légúti betegségek időszakát éljük. A szokásos megfázás, nátha és influenza mellett nem ritka a COVID-esetek száma sem. Mit tehetünk a megelőzés érdekében? Hogyan maradhatunk egészségesek, ha a környezetünkben is sok a beteg?

Ne zárkózzunk be a négy fal közé télen sem! A hidegben sokat ülünk a lakásban, keveset vagyunk friss levegőn, nem mozgunk eleget, kevesebb gyümölcsöt, zöldséget fogyasztunk, így a fertőzésekre is fogékonyabbá válunk.

Ha hétközben nincs is időnk, legalább hétvégén sportoljunk, tegyünk nagyobb sétákat a szabadban, jó levegőjű környezetben!

⦁ A különböző légúti fertőzések megelőzését célzó védőoltások csökkenthetik a fertőződést és a szövődményként jelentkező tüdőgyulladás kockázatát. Bizonyos krónikus betegségek fogékonyabbá tesznek a Pneumococcus által okozott tüdőgyulladás kialakulására. Ide sorolhatók a krónikus légzőszervi – asztmás, COPD-s betegek –, a krónikus szívbetegek, máj- vagy vesebetegek. Dohányosoknál, cukorbetegeknél és gyengébb immunrendszerrel élőknél is javasolt a védőoltás beadása.

⦁ Tartsuk be az alapvető higiéniai szabályokat! Ügyeljünk a rendszeres kézmosásra, kézfertőtlenítő használata is javasolt.

⦁ Mindig használjunk zsebkendőt tüsszentésnél, köhögésnél! A legtöbb légúti betegség ugyanis cseppfertőzéssel terjed. Egy tüsszentés alkalmával közel 40 ezer apró nyálcsepp kerül a levegőbe, a vírusok ezekhez tapadva még órákig lebegnek a levegőben és képesek nagyobb távolságra is eljutni. Zsebkendőhasználattal tehát csökkenthetjük a kórokozók levegőben való terjedését!

⦁ Hasonló céllal javasolt az egészségügyi maszk használata és a távolságtartás, ha betegek vagyunk. Jóval nehezebb megfelelő távolságot tartani, ha a velünk egy lakásban élő családtagunk lett beteg. Ilyenkor csakis a zsebkendő használata, a rendszeres kézmosás, az orrot és a szájat betakaró egészségügyi védőmaszk viselése, illetve a gyakori, intenzív szellőztetés, esetleg a levegő fertőtlenítése segíthet meggátolni a kórokozók terjedését.

⦁ Legyengült immunrendszerű, idősebb ember ne látogasson influenzás vagy egyéb fertőző légúti betegségben szenvedőt – még az ünnepi időszakban sem –, mert ő könnyebben elkapja a fertőzéseket.

⦁ Ügyeljünk a táplálkozásunkra, étkezésünk legyen rendszeres és változatos!

⦁ Az immunrendszer egészséges működéséhez nagyon fontos a téli időszakban a D- és egyéb vitaminok, illetve az ásványi anyagok (pl. cink, szelén)pótlása, csak úgy, mint a megfelelő időtartamú és minőségű alvás. Kutatások igazolják, hogy aki napi 7 óránál kevesebbet alszik, könnyebben megbetegszik.

A légúti betegségek megelőzésének legfőbb módja tehát az egészséges életmód.

Aludjon sokat, egyen jókat és mozogjon!

Ezzel nemcsak az ellenálló képességét növelheti, de segíti az immunrendszer működését gyengítő stressz levezetését is.

Dr. Tárnok Ildikó
tüdőgyógyász, allergológus, klinikai immunológus szakorvos
Tüdőközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!