Keresés
Close this search box.

Öröm adni és kapni!

//

Az ünnepek közeledtével komoly fejtörést okozhat megtalálni az ideális ajándékot szeretteinknek. Még a családtagok, közeli rokonok, barátok esetében sem lehetünk biztosak abban, mire vágyik, minek örülne igazán a másik. Létezik egyáltalán ideális ajándék?

Ajándékötletek a természetesség jegyében

A trendi kütyük közül találomra választani nemcsak a borsos ár, hanem a fogadtatás miatt is kockázatos, az édességeknek pedig az ünnepi terülj-terülj asztalka mellett nincs akkora varázsa, mint amekkora bűntudatot képes kelteni az elfogyasztásuk.

Valljuk be őszintén, egyetlen nyakkendő, zokni, zsenília pulcsi sem fakasztott még soha örömkönnyeket… Sokan a saját készítésű ajándékra esküsznek, amihez rengeteg ötletet kínál tálcán az internet, de mielőtt lelkesen nekiduráljuk magunkat, ne felejtsük el, hogy ezekhez három dolog feltétlenül szükséges: alapanyag, szabadidő és némi kézügyesség (vagy konyhai jártasság).

Ezek híján és lelki nyugalmunk megőrzése érdekében jó választásnak tűnnek a kézműves termékek, gasztro finomságok, hisz ki ne vágyra a hétköznapitól eltérő, különleges ízekre? A kiszemelt teából, kézműves szörpből, lekvárból, mézből, krémből, szószból, chilis, mandulás, pisztáciás, diós, marcipános, csokis, adventi fűszeres finomságból a rutinosabbak egyből kettőt vesznek, hogy karácsonyig – önzetlen módon – le is tesztelhessék a terméket.

A wellness- és egészségmegőrzést célzó meglepetések szintén kedvelt ajándékok, nem véletlenül, hiszen egy kis kényeztetést csempésznek a hétköznapokba, illetve testi-lelki egészségünk megőrzését szolgálják.

Arról se feledkezzünk meg, hogy ma már egyre többen ünneplik környezettudatosan a karácsonyt, ez a dekorálási, ajándékozási, sőt a csomagolási szokásokat is szép lassan átalakítja. Milyen tehát az ideális ajándék? Finom? Egészséges? Környezetbarát? Legjobb lenne mindhárom egyszerre.

Szerencsére ma már nemcsak a vásárlók, hanem egyre több cég is törekszik a fenntarthatóságra. Ha egy gourmet termékeket gyártó cég kizárólag természetes alapanyagokat használ, azokat vegyszermentes módon, hulladék keletkezése nélkül dolgozza fel és még a környezetbarát csomagolásra is odafigyel, könnyen megfelelhet mindhárom kritériumnak, ha ízben is különlegesen finomat tud alkotni.

A gasztroajándékok sajátossága, hogy új ízekkel, ízkombinációkkal ismertetik meg a fogyasztókat, kinyitnak egy olyan ajtót, amin nem lesz kedvünk többé visszasétálni.

Ki hinné például – amíg nem kóstolta –, hogy milyen ízes és színes a hidegen sajtolt olajok világa? A boltok polcán sorakozó egyenszínű, szagtalan, oldószeres eljárással kinyert nagyüzemi, finomított étolajoktól nemcsak előállítási módjukban, hanem beltartalmukban és felhasználásukban is jelentősen eltérnek.

A pörköletlen magból hidegen sajtolt olajokat mechanikai módszerrel – préseléssel – nyerik ki a magokból, így a természetes, magra jellemző íz és szín mellett az egészségvédő összetevők is megőrizhetők. Sokan a kimagasló E-vitamin és a többszörösen telítetlen zsírsavtartalom miatt fogyasztanak bizonyos hidegen sajtolt olajokat, azok szív- és érrendszert védő hatása miatt, melyet már régen bizonyított a tudomány. Ezen felül minden olajnak megvan az összetételéből és antioxidáns-tartalmából adódó sajátossága, jótékony tulajdonsága, legyen az akár az immunrendszer, a máj vagy a prosztata egészségének támogatása.

Persze van, aki pusztán az élvezet kedvéért fogyaszt hidegen sajtolt olajokat, mert csodás ízeket csalogathat elő velük a leghétköznapibb salátákból, mártásokból, szószokból, krémlevesekből, pácokból – a desszertekről nem is beszélve. Egy fahéjas grillezett alma dióolajjal nyakon öntve például roppant egyszerű, mégis fenséges recept!

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!