Keresés
Close this search box.

Téli wellness – Kényeztetés vagy gyógymód?

//

Az ünnepek közeledtével egyre szaporodnak a teendők, ezzel párhuzamosan erőtartalékaink pedig fogynak. Egyre kimerültebben várjuk, hogy a feladatok végére érjünk, és végre átadhassuk magunkat a pihenésnek – vagy ha időközben még meg is betegedtünk, akkor a gyógyulásnak, felépülésnek. Már abból is erőt meríthetünk, ha előre átgondoljuk, milyen kényeztető, regeneráló programokkal fogjuk meglepni magunkat az ünnepek során, akár otthoni körülmények között is.

Tapasztalhatjuk, hogy szervezetünk a vele való törődést meghálálja, az elhanyagolást viszont bünteti. Szerencsések vagyunk, ha az év végi rohanás, önkizsákmányolás miatt kialakult energiadeficit ellenére sikerült megőrizni egészségünket!

Ez esetben személyes wellness programunk során inkábba relaxáció, testi-lelki feltöltődés, esetleg a szépségápolás kap hangsúlyt, de első lépéként alaposan aludjuk ki magunkat!

Ezután jöhet akár egy kiadós séta a friss levegőn, napfényes időben egy testet-lelket üdítő kirándulás a természetben, majd odakinn összefagyva, jólesik egy kellemes, illóolajos, gyertyafényes meleg fürdő. Mindezt szépségápolással is összeköthetjük – ha időnk engedi, végezzünk fürdés után bőrradírozást, hogy az elhalt hámsejtek eltávolításával kissé visszaforgathassuk az idő kerekét. Immár felfrissült bőrünkön végezhetünk egy tápláló krémezést, vagy felkerülhet egy vitaminos, gyümölcsös arcpakolás, mellyel ezután egy jót pihenünk.

Mivel a wellness minden formájaalapvetően az egészség megőrzését, a rehabilitációt, a szellemi-testi megújulást szolgálja, fordítsunk időt belső világunk ápolására is elcsendesedéssel, relaxációval, meditációval, jógával vagy más lassú, megnyugtató testmozgással.

Csodás hangulatot varázsolhatunk ehhez egy csésze kellemes teával, illóolajok párologtatásával, halk zenével.

Meglephetjük önmagunkat vagy szeretteinket – akár ajándékként is – egy közös termál- vagy gyógyfürdőzés, pezsgő-, gőz- vagy aromafürdő, egy masszázs vagy akár egy speciális arc- és testszépítő kezelés élményével.

A masszázs csodálatos hatást fejt ki nemcsak a testre, de az idegrendszerre is. A kezelés során fokozódik a vér- és nyirokkeringés, gyorsul az anyagcsere és a méregtelenítés, megszűnnek a bőr alatti kötőszövetben a lerakódások, letapadások, feszültség okozta izomcsomók. Ezek oldódásával párhuzamosan lelkünkben is oldódik a görcs.

Amennyiben időközben mégis megadtuk magunkat a környezetünkben keringő vírusok valamelyikének, akkor aktuális állapotunktól függően a fókusz lehet épp a túlélés vagy a rendelkezésünkre álló idő alvással, pihenéssel, erőgyűjtéssel töltése. Ha már a gyógyulás fázisában járunk, sokat tehetünk a kellemetlen tünetek enyhítése vagy a szövődmények elkerülése, minimalizálása érdekében.

Megfázás, nátha, orrdugulás és fülpanaszok esetén hagyományos gyógymódként segítségünkre lehet a fülgyertyázás. Amennyiben a tünetekhez láz már nem társul – jótékony lehet a meleg fürdőzés, melyhez sót és illóolajakat egyaránt érdemes adagolnunk. A fürdőt mindig kövesse pihenés.

A légutak tisztítása érdekében naponta inhaláljunk gyógynövényekkel (kamilla, zsálya, kakukkfű), sóval és illóolajokkal (pl. eukaliptusz, menta, teafa) készült főzettel, melynek gőze hamar megszünteti az orrdugulást, enyhíti a köhögést, a torokfájást, oldja a hurutot, sőt a fertőzéstokozó mikroorganizmusok jelentős részét el is pusztíthatja.

Ha már legyűrtük a fertőzést, érdemes szaunázás útján is energiát gyűjtenünk, ami a méregtelenítésben is nagy segítségünkre lehet.

Amennyiben módunk van rá, gyógyfürdőbe is mehetünk, melynek ásványi anyagai a bőrön keresztül felszívódva, a vérkeringésbe kerülve javítják az immunrendszert, fokozzák a nyirokkeringést, beindítják a gyógyító folyamatokat a szervezetben – ez az év végi kimerültség állapotában, mindenkire, még az egészséges emberekre is ráfér!

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!