Keresés
Close this search box.

Tényleg a hideg miatt fázunk meg?

//

Melegen öltözz, nehogy megfázz – hallottuk szüleinktől, nagyszüleinktől, és gyakran még manapság is közvetlenül a hideghatással azonosítjuk a náthával, köhögéssel járó tüneteket. Vajon mennyi ennek az igazságtartalma?

Napjainkban sokan legyintenek, mondván: a hidegnek semmi köze a megfázás névvel illetett felső légúti fertőzésekhez, hiszen azokat kórokozók, általában vírusok okozzák.

A hideg azonban közvetetten mégis szoros kapcsolatban áll a „megfázással”, hiszen a téli hidegben több időt töltünk zárt, esetleg zsúfoltabb helyeken, ahol nagyobb a fertőzésveszély és ritkább a szellőztetés.

Hideg időben általában immunrendszerünk sincs a „csúcson”, egyrészt mivel kisebb mennyiségben fogyasztunk vitamindús, friss gyümölcsöket, zöldségeket; másrészt kevesebb D-vitaminhoz jut szervezetünk a melengető napfény hiányában; végül a hidegben kiszáradó és összehúzódó nyálkahártyák védekezőképessége is jelentősen romlik – így a kórokozók könnyebben jutnak be szervezetünkbe.

Igaza volt tehát az időseknek: a meleg ruha, főként a sapka és sál – plusz egy bögre meleg tea – valóban véd, azaz javítja a nyálkahártya-immunitást: megakadályozza azok áthűlését, ezzel segíti regenerálódásukat is.

Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosának tanácsai a hideg napokra:

Szoktassuk hozzá a szervezetünket a hideghez! A rövidebb sétától jussunk el a hosszabb távokig, vagy akár a téli kirándulásokig, szabadtéri sportokig. Fontos a fokozatosság!

⦁ Ha lehetséges, orron át lélegezzünk! Az orron keresztül belélegzett száraz, hideg levegő felmelegszik, páratartalma is növekszik, mire a tüdőbe jut. A szájon át gyorsan belélegzett hideg levegőtől a légutak kiszáradnak, összehúzódnak, beszűkülnek. Mindez különösen asztmás betegek esetében okozhat jelentősebb panaszokat.

⦁ Ha náthásak vagyunk, kezeljük azt, szüntessük meg az orrdugulást, hogy ne kényszerüljünk a hidegben szájon keresztüli légzésre!

Nagy hidegben ne töltsünk hosszú időt a szabadban! Még ha edzettek is vagyunk, ne kockáztassunk! Mínusz 12 fok alatti hőmérsékleten ne terheljük magunkat, csak annyit legyünk kinn, amennyi feltétlenül szükséges!

Tüdőközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!