Keresés
Close this search box.

Testi egészség, lelki harmónia – télen is!

//

A természet folyton egyensúlyi állapotra törekszik, és mi, emberek is ezt tesszük több-kevesebb sikerrel – bár a téli, vírusokkal terhelt időszakban nincs könnyű dolgunk! Sokat kell tennünk azért, hogy ne döntsön le lábunkról egy fertőzés, eközben nehéz a borongós idő ellenére is megőrizni a jókedélyt, a lelki egyensúlyt.

Jó esetben egészségesen táplálkozunk, naponta beszedjük a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, de ha ennek ellenére elkapunk egy fertőzést, esélyünk van rá, hogy rövid idő alatt és enyhébb tünetekkel vészeljük át a betegséget. Miközben lábadozunk, lesz időnk azon gondolkodni, vajon mit tehettünk volna még magunkért.

Eszünkbe jut, hogy valójában egész héten, gyakran késő estig ülünk a monitor előtt, soha nem alusszuk ki magunkat rendesen, a napi rendszeres sportról, a szabad levegőről, a kiadós sétákról nem is beszélve. A napot is régen láttuk már, mert nem süt be az iroda ablakán.

Nemcsak az időjárás, de a mi hangulatunk is folyton borongós. Vidámság, öröm, boldogság – nem lehetne ezeket is receptre felírni vagy a többi vitaminnal együtt naponta pótolni?

A boldogság megélése testünkben számos biokémiai folyamat eredménye. Legfontosabb „boldogsághormonjaink”: a szerotonin, dopamin, endorfin és oxitocin. Ezek termelődése, szintje nagyrészt napi tevékenységünktől függ, azaz boldogságszintünk tudatosan növelhető!

  • A szerotoninszintet jelentősen javítja például a napfény, a testmozgás, fürdés végén a hidegzuhany(!), a meditáció, a probiotikum és a D-vitaminpótlás, az L-triptofán aminosavban gazdag ételek (pl. banán, mogyoró, ananász, gyömbér, tojás).
  • Az endorfin növelésének eszköze a sport, a nevetés, az aromaterápia és a fekete csoki.
  • Az oxitocinszint az érintés, ölelés, simogatás és szexualitás hatására nő leginkább.
  • A dopamin az agyban a jutalmazásért felelős „gyógyszer”, szintjét növeli a jól végzett munka elismerése, önmagunk jutalmazása valamilyen finomsággal, de vigyázzunk, mert cukor-, azaz szénhidrát-függőséghez vezethet, ha gyakran alkalmazzuk!

Végül, ne felejtsünk el mosolyogni: arcunk nemcsak érzelmeket mutat, hanem létre is hoz. A mosolygás sok pszichológiai és fizikai előnnyel jár, s mint köztudott, a mosoly „fertőző”.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!