Keresés
Close this search box.

Ünnepi készülődés: a süti is lehet egészségesebb!

//

A súlyfelesleggel, inzulinrezisztenciával, esetleg cukorbetegséggel küzdők, illetve általában az egészséges életmódra és étkezésre törekvők érthető igénye, hogy nem szeretnének kimaradni az ünnepi finomságokból. Ők is szeretnének ízletes fogásokat enni, sőt még nassolni is. Lássuk, hogyan tudjuk egészségesebbé tenni az ünnepi menüt!

A hétköznapokban javasolt a süteményeket, édességeket a kis étkezésekre időzíteni, azaz tízórai vagy uzsonna gyanánt elfogyasztani. Egészen más a helyzet az ünnepek során, amikor ezek a finomságok étkezések után, desszertként szerepelnek. Ilyenkor különösen fontos odafigyelnünk az ételek szénhidráttartalmára!

Általánosságban javasoljuk, hogy tálalásnál ne töltse meg púposan, zsúfoltan a tányért! Helyezze el rajta az ételt szellősen, széthúzottan! Ne hagyja ki a finomságokat, nyugodtan megkóstolhat mindent, akár csak egyetlen falat erejéig! Lassan étkezzen, alaposan rágjon meg minden falatot! A jóllakottság érzése ugyanis az étkezés megkezdését követően csak kb. 20 perc után jelentkezik.

Fogyasszon főként sovány húsokat! A zsírosabb falatok vagy a rántott hús mellé válasszon salátát vagy zöldségköretet. Amennyiben „klasszikus” köretet (pl. rizs, burgonya, köles, bulgur, tészta) szeretne, az arányában csak a tányér 1/3-át foglalja el! Még jobb, ha ezeket is zöldségesen készíti: kóstolja meg a rizibizit barna rizzsel, a céklás hajdinarizottót vagy a paradicsomos kölest. Kiváló rostforrások és lassú felszívódású szénhidrátok a lencsés köretek, melyekkel finom rakott ételek is készíthetők. Amennyiben desszert is kerül az asztalra, a köretekből fogyasszunk kevesebbet! Egészséges desszertként, Szarka Dorottya dietetikus javaslatára a sós süteményeket, a köményes, sajtos rudat és a pogácsa tésztáját túróval gazdagíthatjuk. Fehér liszt helyett a süteményekhez használjon lassabb felszívódású, teljes kiőrlésű zablisztet, illetve kókusz- vagy mandulalisztet. Cukor helyett pedig kitűnő természetes édesítőszer az eritrit és a stevia.

Dr. Porochnavecz Marietta
belgyógyász, diabetológus szakorvos

Cukorbetegközpont

Íme, egy receptötlet a reformsütihez!

Sütőtökös kókusztallérok

Hozzávalók: 10 dkg Nature Cookta Kókuszliszt, 5 dkg nyílgyökérpor (keményítő), 1,5 dkg Nature Cookta Útifűmaghéj, 1 cikk sült sütőtök belseje összenyomva, csipetnyi só, 8 dkg eritritol por, fél tk. szódabikarbóna, fél rúd vanília kikapart belseje, fél citrom (lehetőleg bio) reszelt héja, 2 ek. citromlé, 15 dkg puha Nature Cookta Kókuszolaj.

A díszítéshez: magas kakaótartalmú étcsoki, 1 ek. Nature Cookta Kókuszolaj, kókuszreszelék, cukormentes sárgabaracklekvár.

Elkészítés: A kókuszlisztet, nyílgyökérport, útifűmaghéjat, csipet sót, eritritolt, vaníliát és a reszelt citromhéjat elkeverjük. Hozzáadjuk a puha kókuszolajat, sült sütőtökpürét, citromlében elkevert szódabikarbónát és összegyúrjuk. Ha túl puha lenne, folpackba csomagolva 10 perc hűtés jót tesz neki. Ha pedig túl száraz, akkor 1-2 kanál vizet adjunk hozzá. Két sütőpapír között nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra és pogácsa vagy más (pl. csillag) formájú szaggatóval szurkáljuk ki a tallérokat. Minél vékonyabbra nyújtjuk, annál ropogósabb lesz, rövidebb sütési idővel, de a tészta ne szakadjon el! Sütőpapíros tepsire téve, előmelegített, 170 fokos, esetleg légkeveréses sütőben kb. 6-8 percig sütjük. Kihűlés után díszíthetjük olvasztott kókuszolajos csokoládéval, baracklekvárral, kókuszreszelékkel vagy egyébbel, ízlés szerint. Ez a mennyiség kb. 6 személy desszertadagja lehet. Sütési idővel együtt kb. 40 perc alatt elkészül.

Jó étvágyat hozzá!

Varga-Keczkó Zsuzsanna receptje

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!