Kialakulását az elhízottság (főként a deréktáji zsírpárnák), a finomított szénhidrátok, a cukros, szénsavas üdítők, a fruktóz tartalmú energiaitalok és a sérült bélflóra is előmozdítják.
Tünetei lehetnek: teltségérzet és enyhe fájdalom a has jobb oldalán és középen, fáradtság, gyengeség, emelkedett inzulin- és trigliceridszint, magasabb májenzim értékek (AST, ALT).
A máj regenerálásának első lépése a finomított szénhidrátfogyasztás visszafogása, a túlevés kerülése, a testsúly csökkentése. Egy 3 hónapos vizsgálatban az étrendben napi 500 kalória csökkentés átlagosan 8%-os testsúlycsökkenést és a máj állapotának jelentős javulását eredményezte túlsúlyos embereknél. A máj zsírtartalmának csupán 16%-a származik az étkezéssel bevitt zsírokból, ezért a diétás cél nem az alacsony zsírtartalmú, hanem a finomított szénhidrátokban szegény étkezés.
Részesítsük előnyben a következő étrendi összetevőket: olívaolaj és egyéb természetes, hidegen sajtolt növényi olajok, avokádó, diófélék, zsíros halak, halolaj (omega-3 zsírsav), tejsavó, zöld tea, oldható rostok, a cukor helyettesítése steviával, májat támogató gyógynövények – máriatövis (szilimarin), cickafarkfű, katángkóró, borsmenta, kutyabengekéreg.
A sport, a heti többször végzett állóképességi edzés, a magas intenzitású intervallum tréning, sőt az alacsony intenzitással, de kitartóan, hosszú távon végzett bármilyen sport jelentősen javítja a máj állapotát – a fogyás mértékétől függetlenül is.
Forrás: Franziska Spritzle – Fatty Liver: What It Is, and How to Get Rid of It? – ford. Mezei Elmira, a teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.