Keresés
Close this search box.

A szépség, egészség és vitalitás belülről fakad!

//

A nő vonzó külsejét főként stabil egészségi állapota, magas energiaszintje, jó erőnléte alapozza meg – való igaz a mondás, hogy a „szépség belülről fakad”. A megterhelő hétköznapok, a stressz és kimerültség, esetleg fontos tápanyagok hiánya és maga az idő múlása nyomot hagy külsőnkön, tükrözi aktuális belső állapotunkat, immunrendszerünk hatékonyságának szintjét is. E bonyolult rendszer működését sokféle módon támogathatjuk kívülről és belülről egyaránt.

Tápanyagok, vitaminok – Ha anti-aging céllal közelítjük e kérdést, akkor az optimális összeállítás az A-, C- és E-vitaminokra épül. Az A-vitamin csökkenti a szárazságból eredő ráncokat és javít a bőr feszességén, ezért arcápoló készítményeket is dúsítanak vele. A-vitaminban, pontosabban béta-karotinban gazdag táplálék a sárgarépa, brokkoli, zeller, áfonya, csipkebogyó, joghurt, petrezselyem és a máj. A C-vitamin természetes antioxidáns, amely az E-vitaminnal együtt megköti a szabad gyököket, javítja a bőr keringését, és részt vesz a kollagén képzésében. C-vitaminhoz friss zöldségekből, gyümölcsökből, E-vitaminhoz pedig zöld növényekből, hüvelyesekből és teljes kiőrlésű gabonákból juthatunk. Érdemes tudnunk, hogy az immunvédelemhez szükséges két fontos mikrotápanyag, a cink és a szelén szépségünkre is jótékonyan hat, javítja a bőr állapotát, késlelteti annak öregedését.

Hidratálás belülről és kívülről – Bőrünk fiatalos kinézetét a kollagén és a rugalmas rostok biztosítják. A kor előrehaladtával a kollagéntermelés csökken, ami ráncok megjelenéséhez vezet. Nem mindegy azonban, hogy ez mennyi idő alatt, illetve milyen mértékben következik be. A bőrfiatalító krémek egyik fontos tulajdonsága, hogy nemcsak hidratálják a bőrt, de a kollagéntermelést is serkentik. A készítmények fontos összetevője lehet az aloe is, mely nemcsak külsőleg, de ital formájában belsőleg is hozzájárul a tartós hidratált állapothoz, illetve védekezőképességünk fokozásához.

Ne feledjük tehát, ahhoz, hogy az alkalmazott külső-belső készítmények hatékonyságukat maximálisan kifejthessék, elengedhetetlenül fontos, hogy az elvesztett nedvesség pótlásáról belsőleg is gondoskodjunk, megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával!

A dohányzás öregít! – Úgy tűnik, a dohányzó hölgyeknek nem számít, hogy a dohányzás csökkenti a bőr természetes rugalmasságát, illetve a kollagén termelődését, sőt felgyorsítja annak lebontását is. A dohányzás ráadásul „összehúzza” a bőrben lévő kis ereket, így kevesebb oxigén és tápanyag jut a sejtekhez, ami szintén felgyorsítja az öregedést. Egyes kutatások szerint a dohányzás során keletkezett füst szinte bevési a ráncokat a szemek és száj környékére.

Fényvédelem – Tartsuk szem előtt, hogy a bőr öregedésében döntő szerepe van a túl sok, túl erős napfénynek, ami már a kora tavaszi időszakban is óvatosságra int, hiszen az UV-sugárzás már ilyenkor is erősnek mondható! Mindez természetesen a fényvédelem nélküli napozásra vonatkozik. Ezért – és a bőrdaganatok megelőzése érdekében is – kiemelten fontos, hogy ne csak nyáron védjük bőrünket, hanem télen, síelés, szánkózás alkalmával is gondoskodjunk erről, hiszen bőrünk ekkor is károsodhat.

Természetes lifting – Fontos megjegyeznünk, hogy még a legdrágább készítmények sem forgatják vissza az idő kerekét! A legtöbb ránctalanító a bőr hidratálásával éri el a ráncok enyhítését – teltebbé, simább megjelenésűvé teszik a bőrt. Vannak azonban igen hasznos összetevők, például a retinol és a tretinoin, melyek aktívan segítik a sejtképződést, regenerálják a sérült bőrsejteket és növelik kollagéntartalmukat, valamint megelőzik a korai ráncképződést.

Az egyre népszerűbb lézeres arcfiatalítástól is sokat azt várják, hogy képes 20-30 évet lefaragni a valódi életkornak megfelelő megjelenésből. Bármilyen sokat is javíthat egy-egy kúra a károsodott, ráncos bőrön, a végeredmény tekintetében maradjunk mégis a realitások talaján.

Dr. Pellion Szilvia
bőrgyógyász szakorvos
drpellionborgyogyaszat.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!