Keresés
Close this search box.

Apró szerv a méregtelenítés szolgálatában

//

A világ legjobb étrendje sem segít rajtunk, ha nem tudjuk megemészteni. Egyre többen tapasztalják, hogy hiányzó vagy „ellustult” epehólyagjuk miatt nem működik a zsírok lebontása, szervezetük méregtelenítése, és komoly hiányt szenvednek a zsírban oldódó vitaminokból (A, D, E és K).

Az egészséges táplálkozás csődjét jelentik az évtizedeken át fogyasztott tartósított ételek, alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes diéták, melyek toxikus anyagokkal kiegészülve, szabályos epekőjárványt teremtettek. Az alulműködő epehólyag eldugul a salakanyagoktól, a pangó epéből epekövek alakulnak ki.

Az epehólyag tipikus használd-vagy-elveszíted szerv. Sebészeti eltávolítása Amerikában a legáltalánosabb hasi műtét, melyből évente több mint 750 ezret hajtanak végre. Az epehólyag eltávolításával elveszik annak képessége, hogy a zsírokat jól megemésszük, és a felhalmozódott mérgező hormonokat és salakanyagot kiürítsük a szervezetből.

Az epehiány súlyos következményekkel jár, jellemző tünetei: hányinger, puffadás, székrekedés, halványszínű, zsíros széklet.

Epetermelést segítő táplálékok például a keserű ízű ételek, zöld saláták, tengeri algák (pl. spirulina), a betaint tartalmazó cékla, az articsóka, a lecitin, az erőspaprikában található kapszaicin és a fűszerkömény.

A csökkent hatékonyságú méregtelenítést gyógynövényekkel is fokozhatjuk (pl. máriatövismag, csalán, zsurló), emellett a magas rosttartalmú étrend, a bőséges folyadékfogyasztás is javasolható.

Forrás: Ann Louise Gittleman: The Throwaway Organ You Can’t Live Without. ford. Váradi Judit, a teljes cikk a tenyek.tevhitek.hu oldalon olvasható.

A zsírok és olajok szerepe táplálkozásunkban nélkülözhetetlen a hormontermelődéshez, az idegrendszer működéséhez, emellett energiát biztosítanak, segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, sokféle módon támogatják egészségünket. A reformkonyha hívei szívesen próbálnak ki egészséges és finom hidegen sajtolt olajokat is, például a tökmag-, szezámmag-, dió-, mandula- vagy mákolajat.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!