Keresés
Close this search box.

Cukorbetegség? Segítenek a prebiotikumok is!

//

A természetben sok olyan gyógynövény található, amelyik segít szabályozni az anyagcsere-folyamatokat és csökkentik a vércukorszintet. Emellett olyan növényeink is vannak, melyek prebiotikum tartalmukkal támogatják a cukoranyagcserét, lássuk, melyek ezek!

Bélflóránk, az egészségünket támogató probiotikus baktériumok táplálása a mi feladatunk. Erre legalkalmasabbak azok a prebiotikus élelmiszer-összetevők, melyeket a gyomor és bélrendszer emésztőenzimjei nem tudnak lebontani, így azok változatlan formában képesek eljutni a vastagbélbe, hogy ott a hasznos baktériumok táplálékául szolgáljanak és segítsék szaporodásukat.

Emellett gátolják a káros baktériumok bélben történő megtapadását és elősegítik egyes ásványi anyagok – kalcium, magnézium, cink, vas – felszívódását.

A prebiotikumok gazdag forrása az inulinban bővelkedő csicsóka és cikória, de találunk még inulint a hagymafélékben és a gyermekláncfű gyökerében is. Értékes prebiotikum források még az articsóka, a bab és borsó, illetve a zabpehely is.

A gyermekláncfű fontos, számos jótékony hatással rendelkező gyógynövényünk.

Levelét teaként és salátákhoz is használjuk. Virágzás előtt a levele kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom!

Gyökere – magas inulintartalma miatt – természetes édesítőszer, szabályozza a szénhidrát- és a cukoranyagcserét, nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Emellett serkenti az emésztést, az epetermelést, könnyíti a májműködést, csökkenti a koleszterinszintet és remek vizelethajtó. Hatékony haspuffadásra és gyomorrontásnál is.

Dr. Csókáné Török Orsolya
fitoterapeuta
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!