Keresés
Close this search box.

Éljünk színesen!

//

A színek valójában sajátos frekvenciával rendelkező elektromágneses rezgések, melyek egészségre gyakorolt hatását a pszichológia és az orvostudomány is elismeri. Mivel minden színnek más a rezgése és a hullámhossza, emiatt a szervezet működésére, illetve az érzelmekre gyakorolt hatásuk is eltérő. E hatások attól függetlenül érvényesülnek, hogy ennek tudatában vagyunk-e, vagy sem.

Számos tudományos kutatás támasztotta már alá a színek életünkre gyakorolt sokrétű hatását, melyet nemcsak szín- és fényterápiák során, hanem környezetünk, lakásunk berendezése, színpompás ételeink elkészítése, sőt az öltözködés során is felhasználhatunk egyéni ízlés és igény szerint.

Nils Finsen professzor 1903-ban orvosi Nobel-díjat kapott a fényhez és a színekhez kapcsolódó kutatómunkájáért. Tudományosan igazolta, hogy a színek önálló erők, melyek ha érintkezésbe lépnek az emberi testtel, egyértelmű reakciókat váltanak ki, amelyeknek semmi közük a szuggesztióhoz.

Melyik szín mire jó?

A fény hét színenergiából áll, amelyek a következők: vörös, narancssárga, citromsárga, zöld, kék, indigókék és ibolyaszín (lila). Ezek a színek különbözőképpen hatnak ránk érzelmileg, fizikailag, mentálisan és spirituálisan. Hatásaik dióhéjban a teljesség igénye nélkül a következők:

Vörös – Energetizál, stimulál, fokozza az étvágyat, növeli az önbizalmat, a bátorságot, fokozza a stresszt, a vérnyomást, a pulzust, serkenti a vérkeringést, csökkenti a fáradtság érzését.

Narancssárga – Felfrissít, vitalizál, fokozza az életkedvet, a kíváncsiságot, az optimizmust, a kreativitást, mozgásra ösztönöz, növeli a fizikai erőnlétet, javítja a hangulatot, csökkenti a rosszkedvet, a pesszimizmust, növeli a kezdeményezőkészséget, segít leküzdeni a gátlásokat, serkenti a nemi vágyat és számos szerv működését.

Sárga – A csúcsforma megőrzésére inspirál, lelkesít,erősíti idegeinket, növeli a vitalitást, a boldogságérzetet, az optimizmust, csökkenti a fáradtságot, fokozza a szellemi aktivitást, a koncentrációt, segíti az emésztést – mértékkel használjuk, a túl sok sárga fáradtságot okozhat!

Zöld – Egyensúly, szeretet, önuralom, nyugalom: a legpihentetőbb szín, harmóniát sugároz, stressz esetén ellazít, gátolja a burjánzást, fékezi a bőr öregedését, regenerál.

Kék – Stabilitást, békét sugároz, egyben a tudás, egészség, határozottság és nyugalom színe, mely segíti az alvást, a relaxálást, javítja a kreativitást, a koncentrációt, de hűsít, csökkenti a gyulladást és az étvágyat, viselete intelligenciát, bölcsességet, megbízhatóságot sugall.

Indigókék – Átalakít és megtisztít, erősíti az intuíciót, távol tartja a félelmet.

Lila – Lelkileg megnyugtató, memóriajavító, ösztönző, gyulladáscsökkentő, alvást és spirituális fejlődést segítő,fejleszti a kreativitást, az alkotókészséget.

E felismeréseket Max Lüschner svájci pszichológusnak köszönhetjük, aki a Lüschner-tesztnek nevezett eljárással megalkotta a színelmélet gyakorlati alkalmazását.

Színterápia – A színek terápiás hatóerejét már az ókori egyiptomiak, görögök is tudatosan alkalmazták, bár a színeknek az emberi szervezetre gyakorolt hatását, kísérletekkel alátámasztott bizonyítását csak az 1900-as években kezdték meg.

Színterápiának tekinthetjük, ha elmerülünk a természet színeinek – egy virág, egy fa, a kék ég vagy például a napfelkelte narancsszínének – csodálatában. Nézegethetünk egy színes képet, festményt, lakásunk színharmóniáját, egy ízlésesen összeállított színes zöldség- vagy gyümölcstálat, és akár napi öltözetünk színválasztását is hangulatunkhoz igazíthatjuk.

A színek hatását a hozzájuk tartozó természetes illatok is fokozzák. Gondoljunk erre, amikor habfürdőt, tusfürdőt, testápolót, fürdősót vagy egyéb, környezetünkbe kerülő illatanyagot választunk.

Dr. Fogassy Katalin
színterapeuta szakértő
szintudatossag.hu | szinorgia.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!