Keresés
Close this search box.

Ez már a tavaszi fáradtság?

//

Tél végén, kora tavasszal az újjászülető természet kirobbanó energiája gyakran szöges ellentétben áll azzal, amit érzünk: „alig vonszolom magam”, „reggel iszonyúan fáradt vagyok”, „teljesen kidőlök a munkaidő végére”. Ha – szerencsés esetben – mindez nem valamilyen vírusfertőzés velejárója vagy szövődménye, akkor csak a szokásos tavaszi fáradtsággal kell megküzdenünk. Lássuk, mit tehetünk, hogy feltöltődjünk, és mielőbb formába lendüljünk!

Revitalizáló teák – A ginzeng, a rozmaring, a vörös és a Máté-tea nemcsak az agyi véráramlást javítja, hanem az agysejteket is aktiválja, fokozza a szellemi teljesítőképességet, javítja a memóriát és a koncentrációt.

Készítsünk energiaitalt! –2 deci joghurtot, 1 citrom levét, 1 evőkanálnyi apróra vágott petrezselymet és kaprot, 2 evőkanál búzacsírát keverjünk össze, majd adjunk hozzá csipetnyi fehérborsot és Cayenne-borsot. A petrezselyem és a kapor sok C-vitamint és keringést serkentő illóolajat tartalmaz, a joghurtban és a búzacsírában rengeteg az agysejtek számára is szükséges vitamin, aminosav és ásványi anyag. Reggelihez kiváló!

Léböjtnapok – Tartsunk heti egy léböjtnapot, amikor csak folyadékot (ásványvizet, gyógyteákat, hígított zöldség- és gyümölcslevet, szűrt, rántás és habarás nélküli zöldséglevest) fogyasztunk.

Aki teljesen egészséges, normál testsúlyú vagy súlyfelesleggel rendelkezik, tarthat egy 5-7 napos tisztítókúrát is, melyhez a béltisztítás is hozzá tartozik. Adhat magánk beöntést, vagy ihat 2 dl vízben elkevert keserűsót, illetve 1 pohár keserű gyógyvizet is. Akinek egészségügyi panasza van, levert, régóta rosszkedvű, semmiképp ne kezdjen bele egy napnál hosszabb léböjtbe, különösen ne orvosi felügyelet nélkül!

Torna tusolás közben – Meleg vizes zuhanyozás közben lélegezzen mélyen, majd guggoljon le és fújja ki a levegőt. Folyassa végig hátgerincén a meleg vizet, majd lassan egyenesedjen fel, ismételje meg ezt ötször, végül rövid hideg zuhany következik. Ez a gyakorlat felfrissít, felpezsdíti a keringést, reggeli kávé helyett ajánljuk.

Pihentető, frissítő tartás – A munkavégzés közben jelentkező fáradtság gyors oldására – aki teheti – feküdjön hanyatt egy szőnyegen, térdeit behajlítva tegye fel lábait egy székre. Karjait maga mellé fektetve, lehunyt szemmel lazítsa el izmait 5 percre, közben lélegezzen lassan, mélyeket. Ezután nyújtózkodjon egy nagyot és lassan álljon fel. A gyakorlat ellazítja a feszült izmokat és javítja az agy vérátáramlását.

Napfonat simító masszázs – Reggelente az ágyban vagy este elalvás előtt tegye jobb tenyerét a köldök fölé, bal tenyerét a köldök alá a hasra. Jobb kezével végezzen simító, körkörös masszázst az óramutató járásával ellenkező irányban tízszer a köldök és a szegycsont közötti területen, majd csúsztassa a köldök alól a bal kezét a jobb tenyere alá, és egy-két percig lazítson így. A gyakorlat hatására megnyugszanak az emésztőszervek, a szív és a légzés.

Tenyérmasszázs – Vegyen egy 4 cm átmérőjű fa- vagy agyaggolyót a tenyerébe, majd szorítsa össze 4-5 percig előbb a jobb, utána a bal kezében. Ezzel aktiválhatja a napfonatot, a légzés megnyugszik, a szervezet feltöltődik energiával.

Üdítő illatok – Az illóolajok jó közérzetet biztosítanak és üdítően hatnak. Csepegtessen néhány csepp geránium-, rozmaring-, mandarin-, citrom- vagy narancsolajat aromamécsesbe, és tegye az íróasztal közelébe – meg fog lepődni a gyors hatáson!

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
biológiai daganatkezelés, vitamin-infúziók, immunerősítés, allergiák és intoleranciák, emésztési zavarok… kezelése
T.: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!