Keresés
Close this search box.

Miért okoz hízást az inzulinrezisztencia?

//

Az inzulinrezisztenciában (IR) szenvedők gyakran küzdenek súlyfelesleggel. Sokszor épp a fogyásra való képtelenség miatt fordulnak orvoshoz, és a diagnózis máris magyarázatot ad a kilók gyarapodására – talán még időben, hogy megfelelő terápiával megelőzhető legyen egy súlyosabb szövődmény, a 2-es típusú cukorbetegség.

Sokan szenvednek az inzulinrezisztencia jellemző tüneteitől, a túlsúlytól, a menstruációs zavaroktól, a pattanásos bőrtől, esetleg a fokozott szőrnövekedéstől, sőt a késlekedő gyermekáldástól is. Kevesen tudják azonban, hogy a magasabb inzulinértékek egy sor más hormonális zavart is előidézhetnek, sőt a hangulatra, a mindenkori stressz-szintre is komoly hatással vannak.

Kialakulásában nagy szerepe van a helytelen táplálkozásnak és a mozgáshiánynak. Emiatt az érintettek alapból kisebb-nagyobb súlyfelesleggel rendelkeznek. Így még nehezebb a fogyás, mivel a zsírraktárak felhalmozódása az IR-nek nemcsak rizikófaktora, de jellemző tünete és következménye is.

Szerencsére megfelelő kezeléssel nemcsak az vércukor és az inzulin szintje normalizálódik, de javul a közérzet és a fogyás is beindul.

IR esetén a glükóz nem tud bejutni a sejtekbe, így a szervezet úgy érzékeli, még több inzulinra van szükség, így a hasnyálmirigy a kelleténél több inzulint termel.

Az inzulin az egyetlen olyan hormon, mely a zsírtartalékok felépítését végzi, és hozzájárul ahhoz, hogy a zsír a raktárakban is maradjon. Túl sok inzulin hatására egyre több zsírréteg halmozódik fel.

Ennek ellenkezője is igaz: inzulin hiányában testsúlycsökkenés tapasztalható (például az 1-es típusú cukorbetegek esetében).

IR esetén is lehetséges a fogyás, ám ehhez elengedhetetlen az inzulin normál tartományba való visszaszorítása életmódterápiával – személyre szabott diétával és rendszeres testmozgással –, illetve szükség esetén gyógyszeres kezeléssel. Ezek hatására az inzulinszint normalizálható, a fogyás megindul, és elkerülhetők a szövődmények, például a 2-es típusú cukorbetegség, ráadásul a beteg közérzete is jelentősen javul.

Dr. Koppány Viktória
endokrinológus szakorvos
endokrinkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!