Keresés
Close this search box.

Miért télen támadnak a vírusok?

//

Pár évtizeddel ezelőtt a tél valóban fogcsikorgatóan hideg volt, nem léphettünk ki az utcára meleg sapka, sál, kesztyű, csizma nélkül. Az időjárás azóta sokat szelídült, ahogy a szülői intelmek is: ma már annak is örülhetünk, ha sikerül a kamaszlányt lebeszélni télen a haspólóról vagy a nyurga 16 éves megtalálja a cipzárt a kabáton. De vajon tényleg a hideg az oka a tél végén gyakori megbetegedéseknek?

Erre a kérdésre valószínűleg kapásból nemet mondanánk, hiszen azzal mindenki tisztában van, hogy a felső légúti megbetegedéseket, felfázásos tüneteket vírusok és baktériumok okozzák. Viszont ezek a kórokozók télen érzik magukat igazán elemükben, ekkor könnyebben fogást találnak immunrendszerünkön, hamar ledöntenek a lábunkról, és örömmel „beugranak” a családtagokhoz is.

Ami a legkellemetlenebb, hogy már a tünetek megjelenése előtt fertőzhetnek és általában élnek is ezzel az opcióval, így gond nélkül bejutnak a tantermekbe, óvodákba, edzőtermekbe, munkahelyekre, ám kedvencük a tömegközlekedés. Sok ember, kis helyen összezsúfolva, ide-oda kapaszkodva… Egy vírus számára ez maga a mennyország.

De miért vagyunk ennyire védtelenek? Immunrendszerünk télen nincs a legjobb formájában, ennek oka az egyoldalú táplálkozásból adódó vitamin-, ásványianyag-hiány, a mozgásszegény életmód, valamint a stressz – ezek mind gyengítik immunrendszerünket. Utóbbi kettő szintén a hideg téli hónapok jellegzetessége, hiszen kinek van kedve borongós időben vagy a délutáni sötétségben kimozdulni otthonról, társasági életet élni, ne adj isten kirándulni, sportolni?

Órákon át egy helyben ülve a hírfolyamba mélyedni csak látszólag pihenés. A folyamatos impulzusokkal bombázott agynak ez sokkal inkább stressz, kimerülés. Ne csodálkozzunk, hogy a vírusok ebben a helyzetben egymásnak adják a stafétabotot. A kimerültség mellett a stressz igencsak leterheli az immunrendszert, ráadásul csökkenti a fehérvérsejtek számát is, ami a kórokozók elleni védekezésben jelentős hátrány.

Egy valami azonban tényleg a hideg rovására írható. A legfrissebb kutatások szerint már 5 fokos hőmérsékletcsökkenés is képes a felét elpusztítani az orrnyálkahártya kórokozók ellen védő sejtjeinek.

Immunrendszerünknek a téli hidegben tehát még inkább elkél a támogatás. Védelmi rendszerünk stratégiai fontosságú része a bélflóra. Az egészséges étrend egyben a bélrendszerünkben élő hasznos baktériumok táplálását is jelenti. Igyekezzünk a tél végi időszakban is sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani azok magas rost-, vitamin-, antioxidáns-, ásványianyag- és nyomelem-tartalma miatt. A boltokban kapható frissen préselt gyümölcs- és zöldséglevek, shotok, sőt jobb híján még a mirelitek is jó áthidaló megoldást jelentenek.

A vízben és a zsírban oldódó vitaminok egyaránt fontosak, előbbiekből naponta, utóbbiakból – melyeket raktározni is képes a szervezetünk – ritkábban szükséges feltankolni. A zsírban oldódó vitaminok közül az A- és E-vitamin támogatja leginkább védekezőrendszerünket – felszívódásukhoz, hasznosulásukhoz tehát zsiradék szükséges. A zsírok közé tartoznak a hidegen sajtolt növényi olajok, melyek egyes képviselői önmagukban is kiváló E-vitamin és antioxidáns források. Emellett Omega-3 zsírsavtartalmuk is figyelemreméltó, így remek kiegészítői a gyümölcsök, zöldségek vízben oldódó vitaminjainak, egyéb tápanyagainak.

A célzott, egészséges táplálkozás mellett próbáljunk meg a tél végi időszakban is rendszeresen mozogni és elkerülni – vagy különböző technikákkal oldani – a stresszt! Pihenjünk, aludjunk eleget és leljük örömünket a hétköznapokban, így nagyobb eséllyel kerülhetjük el a betegségeket, illetve könnyebben, gyorsabban vészelhetjük át azokat!

Forrás: PereMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!