Keresés
Close this search box.

Náthával kezdődött…

//

Meghűlés és különféle vírusos vagy bakteriális légúti fertőzések esetében az első jellemző tünet általában a nátha, orrdugulás, melyhez időnként fülfájás, sőt középfül- vagy arcüreggyulladás is kapcsolódhat.

A fület az orrüreggel a fülkürt köti össze: biztosítja a középfülben a nyomás kiegyenlítését, illetve a megfelelő szellőzést. Felső légúti fertőzés vagy allergia esetén létrejövő orrdugulás – duzzanat, gyulladás vagy túlzott váladéktermelődés – miatt a fülkürt elzáródhat, a kiegyenlítetlen légnyomás miatt a dobhártya behúzódik, ez okozza a fülfájást. Ez a fülkürthurut, amely középfülgyulladáshoz is vezethet.

A legfontosabb az orrdugulás megszüntetése orrcseppel, orrspay-vel, a fülfájásra pedig szedhetünk fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszert.

Hatásos otthoni praktika az infralámpa használata (naponta néhányszor 20 perc), illetve a fülgyertyázás.

Középfülgyulladás

Ha a fülkürthurut elhúzódik, szövődményként középfülgyulladás jelentkezhet. A különösen fekvő helyzetben vagy előre hajláskor erősödő fülfájás mellett a fül váladékozhat, láz, átmeneti halláscsökkenés is kialakulhat. A gyulladás következtében felgyülemlett váladék, gyakran a dobhártya átszakadásával távozik a fülből. A jelenség rendszerint nem jár komolyabb komplikációval, a dobhártya átlagosan 72 órán belül gyógyul, ezalatt arra kell ügyelni, hogy víz ne kerüljön az érintett fülbe.

A középfülgyulladások egy része az első pár napban erősödő tünetekkel jelentkezik, majd 1-2 hét alatt sokszor magától, spontán is gyógyul. Ilyenkor fájdalomcsillapítók szedésével, fülmelegítéssel a tünetek enyhíthetők. Esetenként antibiotikum szedésére, fülcseppek alkalmazására is szükség lehet.

Arcüreggyulladás

Arcüreggyulladás esetén a fájdalom csillapítása mellett a kiinduló tünetként jelentkező náthát, orrdugulást, bő orrváladékozást is kezelni kell, mely némely esetben hátra folyik a garat irányába és gyakori ingerköhögést okoz. Az akut arcüreggyulladásra rendszerint a szemek alatt, illetve a homlok területén – köhögéskor és lehajláskor fokozódó – szúró, pulzáló fájdalom hívja fel a figyelmet. Ez lehet egyoldali, de akár mindkét oldalon is jelentkezhet. Emellett a fáradtság, rossz közérzet is jellemző panasz.

Szelíd gyógymódok

A fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszer mellett fontos a pihenés. Hagyjunk időt a szervezetünknek a regenerálódásra, pihenjünk, aludjunk, amennyit csak tudunk. Lényeges a bőséges folyadékfogyasztás – víz, gyógyteák, levesek – is, ez biztosítja ugyanis a legjobb váladékoldást.

Az orrlégzés mielőbbi helyreállítása miatt nagyon hasznos a szobalevegő párásítása, esetleg légúttisztító illóolajok párologtatása. Mindez segíti, hogy nedvesen tartsuk az orrnyálkahártyát, így a gyulladás miatti feszítő érzés is enyhül, könnyebben távozik az orrváladék.

Szintén nedvesíti az orrnyálkahártyát az orrmosó használata, ami csökkenti a gyulladást és segít feloldani a lerakódott váladékot. Az eszközbe forralt, majd lehűtött vizet és e célra készült, készen kapható port feloldva, sóoldatot készítünk. A folyadék teljesen átjárja az orrüregeket, hatása hosszan tart, de érdemes reggel és este megismételni.

Arcüreggyulladás esetén is érdemes a régi, jól bevált módszereket, így a melegítést is alkalmazni. Ha a beteg területet melegen tartjuk, felgyorsul a vérkeringés és a gyógyulás is hamarabb következik be.

Ahogy fülpanaszok esetében, úgy arcüreggyulladásnál is hasznos segítség az infralámpa – használjuk napi 2-3 alkalommal, 15-20 percig. Az otthoni kezelést kiegészíthetjük ugyanilyen gyakorisággal inhalálással is. Fokozzuk a kezelés hatékonyságát pár csepp illóolajjal: borsmenta, citrom, eukaliptusz vagy teafa olajával.

Akut arcüreggyulladás esetén a panaszok általában 1-2 hét alatt megszűnnek. Ha azonban tüneteink az orvos által felírt gyógyszerek és az otthoni kezelés ellenére sem javulnak, vagy épp rosszabbodnak, mindenképp forduljunk orvoshoz!

Dr. Augusztinovicz Mónika
fül-orr-gégész szakorvos
Fül-orr-gége Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!