Keresés
Close this search box.

Szabad-e fájós térddel futni, kerékpározni?

//

Tavaszodik, így egyre többen pattannak biciklire, húznak futócipőt. De vajon jót tesznek-e ezzel a térdízületüknek, különösen, ha az eleve problémás?

A túl sok és a túl kevés is árthat – A Radiological Society of North America megállapítása szerint sem a passzivitás, sem a túlzásba vitt sport nem használ a térdízületeknek. Sőt mind a nagyon magas, mind a nagyon alacsony fizikai aktivitás rontja a térdízületek állapotát a középkorú felnőtteknél. Becslések szerint 2030-ra a 18 éven felüli amerikaiak közül 67 millióan kapnak majd porckopásról szóló diagnózist.

Hasonlóan a legtöbb krónikus betegséghez, a kopásos ízületi gyulladás kialakulásában genetikai és életmódbeli tényezők egyaránt szerepet játszanak. Éppen ezért vizsgálták meg a University of California kutatói, hogyan járul hozzá a fizikai aktivitás a térdízületek kopásához. Megállapították, hogy nem csak az intenzív sporttevékenységet végzők térdízületei voltak jobban megviselve, de a legkevésbé mozgóké is. Van tehát olyan optimális edzési szint, ami védi a porcokat.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy különösen azoknál fontos az optimális aktivitási szint és mozgásforma kiválasztása, akiknél az ízületi problémák mellett túlsúly, korábbi térdsérülés vagy műtét, illetve a családban halmozódó térdproblémák állnak fenn. Esetükben még inkább fontos, hogy a térdeket erősen megterhelő sportokat – például futást vagy a teniszt – felváltsák tempós sétával vagy úszással.

A már kialakult kopás fájdalommal járhat, ami nemcsak a sportolást, de a mindennapi életet is megnehezíti. Épp ezért nemcsak a sportolóknak fontos a természetes módszerekkel és hatóanyagokkal történő fájdalomcsillapítás, hanem a lakosság jóval szélesebb körének. A lökéshullámterápia például beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét – így a kezelések nemcsak a fájdalmat csökkentik, de a sérült szöveteket is fokozatosan regenerálják.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
sebész szakorvos
Fájdalomközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!