Keresés
Close this search box.

Védjük meg a nagyszülőket!

//

A COVID-19-járvány elmúlt 2 évében a maszkviselés, távolságtartás és egyéb hatások miatt veszítettek intenzitásukból a szezonális influenzajárványok. Immunrendszerünk hatékonysága is csökkent, így most fogékonyabbak lehetünk a fertőzésekre, melyek különösen a gyerekeket és a nagyszülőket veszélyeztetik. Mit tehetünk a védelmük érdekében?

Az influenza potenciálisan halálos vírus, melynek következtében évente sok ezer magyar ember hal meg, elsősorban idősek. Hazai adatok szerint a halálozás az év első 3 hónapjában kiugró.* Mivel az influenza vonatkozásában nincs bejelentési kötelezettség, csak becsült adataink vannak és lesznek. Így nem tudjuk, milyen mértékben érinti majd a gyerekeket és az időseket az idei szezonális influenzajárvány, bár várhatóan súlyosabb lesz, mint előző évben volt.

A pandémia alatti 2 éves távolságtartás miatt a gyermekektől az aggastyánig mindenkinek gyengébb most a védekezőrendszere. A gyermekek – gyengébb immunrendszerük okán – most fogékonyabbak a fertőzésre, több vírust fognak légúti hámsejtjeiken termelni, ezért jobban fognak fertőzni. Ez az oka annak, hogy több nyugati országban a gyermekkórházak megtelnek, sok a súlyos lefolyású vírusos tüdőgyulladás, a másodlagos bakteriális felülfertőződés, illetve a komoly idegrendszeri szövődmény, például agyvelőgyulladás.

A vírust nemcsak az óvodában, iskolában fogják egymás között terjeszteni a gyermekek, hanem hazaviszik a családtagoknak is. A Covid-pandémia idején bevezetett fészekimmunitás fogalmát tartsuk most is észben! A veszélyeztetett családtagokat érdemes beoltatni influenza elleni védőoltással. A nagyszülők meglátogatásakor pedig a biztonság kedvéért hordjuk továbbra is a szájmaszkot, illetve, ha esetleg légúti tüneteink vannak, tartsunk távolságot, kerüljük a közvetlen kontaktust!

Dr. Papp László
gyermekgyógyász, infektológus szakorvos
RMC Clinics

* KSH

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!