Keresés
Close this search box.

A gyógynövények nem pótolják a melatonint!

//

Rosszul alszik? Tudnia kell, hogy a nyugtató, lazító hatású gyógynövények csak akkor segítenek az elalvásban, ha az alvászavart stressz, túlpörgés, idegeskedés, lelki trauma okozza. A melatonint azonban nem tudják helyettesíteni.

Akárcsak az altatóknak, a gyógynövény alapú szereknek is fontos szerepe lehet az alvászavarok kezelésében, illetve megelőzésében. A legnépszerűbb gyógynövényeket, például a kamillát, a citromfüvet, komlótobozt, orbáncfüvet vagy a macskagyökeret hosszú ideje alkalmazzák, és sokan esküsznek ezekre. Azonban, mint bármely más étrend-kiegészítő fogyasztása előtt, érdemes ezekről is tájékozódni, a hatásuk ugyanis egyénenként eltérő lehet.

A legtöbb altató, ami gyógynövényeket tartalmaz, nyugtató, relaxáló hatású, így segít az elalváshoz szükséges ellazult állapotot elérni. A gyógynövénytartalmú étrend-kiegészítők előnye, hogy sem másnapi levertséget, sem pedig hozzászokást nem okoznak. Azonban ahhoz, hogy kifejthessék a hatásukat, hosszabb időre (minimum egy hét) lehet szükség.

Gyógynövények helyett melatonin?

A melatonin nem a hagyományos értelemben vett étrend-kiegészítő, így sokkal szigorúbb szabályozás érvényes rá, mint a gyógynövényekre vagy a gyógyhatásúnak tekintett készítményekre. Magyarországon hivatalosan nem is lehet étrend-kiegészítőként forgalmazni, csak gyógyszerként, amelyet vény nélkül árusítanak a patikákban.

Mivel a melatonint hazánkban gyógyszerként tartják nyilván, ez garanciát jelent a tényleges hatóanyag-tartalomra, ami gyógynövényes készítményeknél esetenként eltérő lehet. Hatása nem népgyógyászati hagyományokon alapul, hanem klinikai vizsgálatok igazolják. Az internetes áruházak virtuális polcain ugyanakkor gyakran ellenőrizetlen hatóanyag-tartalmú termékek is előfordulnak.

Ki szedjen melatonint?

Bár a melatonint az egészséges emberek, illetve a különböző alvászavarokban szenvedők is szedhetik, különösen jó hatással lehet azokra, akiknek az álmatlansága a cirkadián ritmus zavaraira vezethető vissza. Ezt előidézheti például az éjszakai, illetve a váltott műszakos munkavégzés vagy a hosszú utazások során, az időeltolódás okozta ún. jet-lag. Szintén sikerrel és biztonságosan enyhítheti a melatonin az alvászavarokkal összefüggő kellemetlenségeket az idősebbek, 55-60 év felettiek esetében, náluk ugyanis a természetes öregedési folyamat részeként a melatonintermelődés is lelassul.

A melatonint nem kell hosszasan szedni ahhoz, hogy a pozitív hatásait érezhessük, egy-két adag is elég lehet az alvás javításához. Az alvászavarokat igen körültekintően, az egyéni jellegzetességeket, tüneteket, alapbetegségeket is figyelembe véve kell kezelni, és a gyógynövényes étrend-kiegészítők, illetve a melatonin csak egy része a „tökéletes” terápiának.

Azt se feledjük el, hogy a melatonint és a gyógynövénytartalmú készítményeket akár együtt is alkalmazhatjuk!

Mindemellett fontos az egészséges szokások, a megfelelő napi ritmus kialakítása, hogy lehetőség szerint mindig ugyanabban az időben, ne túl későn menjünk aludni; ne feledkezzünk el az éjfél előtti alvás fontosságáról; biztosítsuk szervezetünknek a regenerálódáshoz szükséges napi kb. 8 órás alvást, pihenést, hogy reggel mindig kipihenten ébredhessünk!

egeszsegkalauz.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!