Keresés
Close this search box.

Már megint fáj a fejem! Mi ez: megfázás, fertőzés vagy egyéb?

//

Kellemetlen közérzet, folytonos fáradtság, gyengeség, fejfájás… Vajon milyen vírusfertőzés lehet ez? Körülöttem sokan betegek, köhögnek, lázasak, fáj a fejük, ezek szerint most én kerültem sorra? Na, de hol a láz? Lehet, hogy mégis másról van szó?

Sápadtság, mint árulkodó tünet – Főként vegetáriánusok, fiatal nők, várandósok, szoptató anyukák és emésztőrendszeri gyulladásos betegségben szenvedők körében gyakori, hogy a sápadt bőr, a fáradtság, gyengeség és gyakori fejfájás hátterében vashiányos vérszegénység áll.

Amikor valamilyen vérzéssel vasat veszítünk (pl. menstruáció, bélrendszeri vérzés vagy baleset okozta vérzés), vagy a vas felszívódása zavart szenved (pl. emésztőrendszeri krónikus gyulladásos betegség, rosszindulatú daganatos elváltozás miatt), feltétlenül gondoskodnunk kell annak pótlásáról.

Előfordul, hogy csak ideiglenesen csökken a szervezet vaskészlete – például várandósság és szopatás alatt –, amikor a magzat, majd a csecsemő az anyuka vasraktárait használja fel, ilyenkor az anyának több vasra van szüksége.

A kismama legtöbb esetben a várandósság vége felé szembesül a problémával, de előfordul, hogy már az elején felfedezik a hiányt, ami nemcsak az anyára, de a babára is veszélyes.

Kutatások igazolták, hogy a 30. hét előtti, koraterhességi vashiányos vérszegénység összefüggésbe hozható a gyermeknél az autizmus, ADHD, figyelem zavar, hiperaktivitás, tanulási nehézségek és az értelmi fogyatékosság előfordulásával, ugyanis az idegrendszer fejlődése, a memória kialakulása a magzati életben csak megfelelő vasellátottság esetén lesz tökéletes.

A gyermeket vállaló vegetáriánus hölgyeknek feltétlenül indokolt a vas anyagcsere, a vérkép vizsgálata még a terhesség előtt, illetve a terhesség létrejöttekor minél előbb!

Vasat elsősorban étkezéssel javasolt bevinni, ám előfordulhat, hogy még így sem tudnak feltöltődni a vasraktárak, így előzetes vizsgálat alapján, a kezelőorvos javaslatára táplálékkiegészítő vagy gyógyszer formájában is célszerű bejuttatni.

Dr. Szélessy Zsuzsanna
belgyógyász, hematológus szakorvos
tromboziskozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!