Szív- és érrendszer
A kutatások eredményeként elsődlegesen a flavonoidok szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatásait hangsúlyozzák: ezek az anyagok hozzájárulnak az érfalak rugalmasságának fenntartásához, fékezik a plakkok kialakulását az érrendszerben, csökkentik a vérrögképződés – és ezáltal a trombózis – kockázatát.1
Az Utah Egyetem korábban publikált eset-kontroll vizsgálatában quercetint, mint lehetséges alternatívát elemezték a hipertónia kezelésében. A magas vérnyomással küszködő vizsgálati személyeket két csoportra osztották: az egyik csoport 2 hétig hatóanyag nélküli (placebo) készítményt, míg a másik csoport emelt dózisú quercetint kapott. Az eredmények értékeléséből kiderült, hogy a placebo kezelés semmilyen irányban nem módosította a vérnyomást, míg a quercetin észrevehetően csökkentette a szisztolés, diasztolés és átlagos artériás vérnyomást is.2
Oxidatív stressz
Egy másik aktuális téma a testünkben zajló oxidációs folyamatok vizsgálata. Életmódunk során sejtjeink sajnos elkerülhetetlen kapcsolatba kerülnek a magas oxidáló kapacitású szabad gyökökkel. Amennyiben ezek „túlsúlyba” kerülnek, ún. oxidatív stressz alakulhat ki, mely rövid távon levertséget, erőtlenséget okozhat, hosszú távon pedig számos komplex betegség alapjául szolgálhat, legyen szó akár daganatokról, akár szív- és érrendszeri betegségekről. A quercetin – szerkezetének köszönhetően – számos sejtkárosító szabad gyököt képes megkötni, semlegesíteni, köztük a hidrogén-peroxidot, a szuperoxidot és a hidroxilgyököket,3 csökkentve ezáltal a betegségek kockázatát, és növelve az egészségben eltöltött évek számát.
Vírusok
A quercetin gyulladáscsökkentő, trombocita aggregációt (vérlemezke-összetapadást) gátló hatása már korábban tudományos bizonyosságot nyert, a molekula vírusellenes potenciálja csak a világjárvány idején folytatott kísérletek során került tudományos reflektorfénybe.4
Egy 2020-ban publikált tanulmány szerint az olyan polifenolok, mint a quercetin és a hesperidin kiegészítő terápiás, megelőző alkalmazása megzavarhatja a koronavírus belépési és replikációs ciklusának legfontosabb szakaszait. A quercetin legjelentősebb tulajdonsága a vírus szaporodásának utolsó néhány fázisában mutatkozik meg, amikor a virion fehérjéi már szintetizálódtak, csak „összeszerelésre” várnak. A quercetin azonban képes reakcióba lépni a folyamatért felelős vírusfehérjével (RdRp protein) és ezáltal blokkolni a teljes procedúrát, mely eredményeként a fertőzés továbbterjedése leáll.5
Allergiák
Az elmúlt három évtizedben az allergiás megbetegedések száma világszerte emelkedett, a jóléti országokban már népbetegségként van jelen. A polifenolok allergiaellenes vizsgálatának alapja, hogy képesek lehetnek modulálni több biológiai útvonalat, az immunsejtek funkcióit hibás vagy túlzott immunválasz esetén. E téren kiemelt szerepet kapott a quercetin, a rezveratrol, az epigallocatekol-3-gallát, valamint a genistein, melyek együtt kimagasló pozitív hatást fejtettek ki a sejtes és humorális immunfunkciókra a preklinikai vizsgálatok során.6
A quercetin az egyik leggyakrabban előforduló polifenolos vegyület a természetben, mégis az ajánlottnál jóval kevesebbet fogyasztunk belőle, így érdemes koncentrált formában is bevinni. Számos zöldségben, gyümölcsben is megtalálható, a leggazdagabb quercetin források: a vörös- és lilahagyma, a kapribogyó, a brokkoli, valamint az almafélék. (szponzorált cikk)
Dr. Szabó László PhD
epigenetikus
Szakirodalom
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5465813/
- https://academic.oup.com/jn/article/137/11/2405/4750737
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9032170/
- https://academic.oup.com/jn/article/137/11/2405/4750737
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7385538/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6273625/