Keresés
Close this search box.

Miért nassolunk?

//

A főétkezések közötti csipegetésnek sokféle oka lehet, például rossz beidegződés, pótcselekvés olvasás, netezés vagy tévézés közben; egy fárasztó nap zárásaként energiapótlás és önjutalmazás; minőségi tápanyagok hiánya; szomorúság vagy más lelki tényezők, melyekre így átmeneti, de gyors megoldást, enyhülést találunk.

Az édesség iránti erős vágy forrása kezdetben az anyatej édes íze, mely azonnal összekapcsolódik a szeretet, a gondoskodás és a biztonság érzésével (primer imprinting).

Később a gyermekeket gyakran jutalmazzák édességgel, így teljesen érthető, hogy felnőttként sokan – tudat alatt – csokimajszolással igyekeznek pótolni a szeretethiányt, megerősíteni biztonságérzetüket vagy például sikerélmény, elismerés hiányában önmagukat jutalmazni.

A manapság egyre szélesebb körben fogyasztott drogokhoz hasonlóan az édes ízek is fokozott élményekkel ingerlik az agy receptorait, hatásukra dopamin szabadul fel, ami aktiválja agyunk örömközpontját. Érdemes megpróbálnunk e hatást például rendszeres testedzéssel elérni, mely ugyan fárasztóbb, de nagyobb egészség-nyereséggel jár.

A sós ízek iránti vágy megfigyelések szerint azokra jellemző, akik megterhelő munkát végeznek és komoly stresszhelyzetekkel kell megbirkózniuk, néha erőn felül. Ennek ellentéte is előfordul: az egyhangú vagy magányos életet élők is vágynak néha az „élet sójára”, amit sós nassokkal igyekeznek pótolni. Rájuk jellemző a fűszeres ételek kedvelése is, hiszen a fűszer új élményeket tartogat.

E problémák felismerése az első fontos lépés lehet, hogy egészségesebb ételekre váltsunk, testünk tényleges igényei szerint, és az életünkben különféle okokból tátongó űrt megpróbáljuk valós élményekkel kitölteni.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin


Ha mégis rágcsálni szeretnénk, ropogtassunk friss, nyers zöldségeket, pl. csíkokra vágott répát, karalábét, vagy házilag készített, cukrot nem tartalmazó, szénhidrátszegény, rostban gazdag egészséges finomságokat!

Édes nass: Tápiókapuding

Hozzávalók (kb. 4 személyre): 4 ek. tápiókagyöngy, 250 ml sűrű kókusztej, 150 ml víz, 1-2 marék gyümölcs a díszítéshez.

Elkészítés: A tápiókagyöngyöt kb. 2 órára beáztatom a vízbe, majd a kókusztejhez adom, és lassú tűzön addig főzöm, amíg besűrűsödik (kb. 10 perc). Tálkákba kanalazom, és legalább 5 órára hűtőbe teszem. Gyümölcsökkel díszítve tálalom.

Sós nass: Édesburgonya chips

Hozzávalók: 1 kg édesburgonya, kókuszolaj a sütéshez, só ízlés szerint.

Elkészítés: Az édesburgonyát alaposan megmosom, uborkareszelőn vékony karikákra szeletelem. Bő, forró kókuszolajban (több részletben) kisütöm. Papírtörlőre szedem, lecsöpögtetem. Még forrón megsózom. Ebből a mennyiségből (kevesebb, mint egy óra alatt) több napra való chips készíthető.

A recepteket készítette: Szabó Mónika
funkcionális táplálkozási és életmód mentor
facebook.com/egyensulypont.hu | instagram.com/egyensuly_pont/

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!