Keresés
Close this search box.

Nassolni egészségesen?

//

Tudta, hogy a nassolás jó hatással is lehet egészségünkre? Pláne, ha nem veszélyes, hizlaló, allergizáló, hanem egészséges finomságokkal és mértékletesen tesszük! Talán a legjobb választás, ha olajos magvakat vagy szárított zöldséget ropogtatunk.

Bár az olajos magvaknak (pl. a tök- és napraforgómagnak, a dió- és mogyoróféléknek) magas a kalóriatartalmuk, de bővelkednek értékes telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban és zsírban oldódó vitaminokban. Egyes kutatások szerint akár 30%-kal is csökkenthetik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, kedvező zsírsav- összetételüknek köszönhetően mérséklik a „rossz” LDL-koleszterin szintjét.

Kiemelkedő E-vitamin tartalmuk hozzájárul a szabad gyökök semlegesítéséhez is.

Egyik aminosavuknak, az argininnek, illetve omega-3 zsírsavtartalmuknak köszönhetően még gyulladáscsökkentő hatással is bírnak.

Tipp: heti 1-2 marék olajos mag nagy mértékben hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez!

Az aszalt és szárított zöldségek és gyümölcsök, alapvetően egészségesek, de fontos mértéket tartani, mert hajlamosak vagyunk kisebb tömegük miatt sokkal többet enni belőlük, mint nyers társaikból.

Nagyrészt megőrzik vitamin- és ásványianyag-tartalmukat, csak a C-vitamin mennyisége csökken jelentősen a magas szárítási hőmérséklet hatására – rosttartalmuk ugyanakkor elősegíti a megfelelő bélműködést.

Tipp: készíthet otthon is szárított zöldségeket, gyümölcsöket a sütőben, egészen alacsony hőmérsékleten.

Varga Dóra
dietetikus
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!