Keresés
Close this search box.

Nincs elég energiám!

//

A Centers for Disease Control and Prevention szerint a nők 15%-a, míg a férfiak 10%-a érzi magát rendszeresen kimerültnek. Ez a fajta fáradtság nem azonos azzal, amit néha mindenki megtapasztal, ha sokáig marad fent valami miatt. Itt olyan komoly, állandó kimerültségről van szó, amely az Egyesült Államokban többek közt évi 72 000 karambolhoz és 44 000 balesethez vezet a sofőrök krónikus fáradtsága miatt. Mi vezethet ilyen mértékű energiahiányhoz, kimerültséghez?

Mozgásszegény életmód

Számos kutatás bizonyította már, hogy a mozgásszegénység nem növeli, hanem csökkenti az energiaszintet. A szakmai ajánlások szerint heti 150 perc közepes intenzitású kardiomozgásnak és 2×20–30 perc izomfejlesztő mozgásnak már optimális egészségvédő hatása van. Fontos szabály, hogy két kardioedzés között ne teljen el 72 óránál több, és egy alkalom ne legyen 30 percnél rövidebb!

Természetesen hosszú évek tétlensége után ennél rövidebb, kevésbé intenzív edzéssel is lehet kezdeni, de a cél, hogy a testmozgással, sporttal csökkentsük a krónikus fáradtságot és a lehető legnagyobb egészségnyereségre tegyünk szert.

Helytelen étrend

Fogyasszunk az adottságainknak megfelelő kalóriamennyiséget, több zöldséget, gyümölcsöt, élelmi rostot! Kerüljük a könnyen oldódó szénhidrátokat és igyunk több folyadékot, mivel a dehidratáció önmagában is fáradtságot okozhat!

Bizonyos betegségek

Ha megtettünk minden olyan életmódbeli változtatást, mellyel leküzdhetnénk a fáradtságot, de mégsem sikerült megszabadulni tőle, érdemes kivizsgáltatni magunkat, nincs-e valamilyen betegség a háttérben.

Számtalan állapot okozhat energiahiányt, fáradtságot, például cukorbetegség, vérszegénység, ételintolerancia, pajzsmirigybetegség, vitamin- és ásványianyag-hiány vagy akár szívelégtelenség. Utóbbi esetben, ha már a kisebb aktivitások is kimerítenek, például lihegve megyünk föl a lépcsőn, javasolt a kivizsgálás, mert a korrekt diagnózisra épülő kezelés akár életet is menthet.

Dr. Sztancsik Ilona
kardiológus, aneszteziológus szakorvos
kardiokozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!