Keresés
Close this search box.

Növényi összetevők a sejtvédelem szolgálatában

//

A vörös szőlőben, a hagymában, almában, paprikában, paradicsomban, bogyós gyümölcsökben és például a bodzavirágban megtalálható kesernyés ízű antioxidáns flavonoid, a kvercetin mélyreható kutatások tárgyát képezte az utóbbi években. Kiderült, hogy alkalmazása előnyös lehet a sejtburjánzással járó állapotokban, szívbetegségekben, köszvényben, ízületi vagy akár felső légúti gyulladásban szenvedők számára is. A hatásait megismerők, kipróbálók körében keresettsége rohamosan növekszik – a szakértők szerint feltétlen kapjon helyet szükség esetére a „házipatikában”!

Íme néhány adat és kutatási eredmény – a teljesség igénye nélkül:

▶ Erős antioxidáns, régóta ismert immunerősítő, így megfázás és influenza megelőzésére is használják. Nem véletlen, hogy a pandémia évei alatt a COVID-kutatások főként vírusellenes hatásaira fókuszáltak.

▶ A kvercetin, bromelain, C-vitamin és a cink kombinációját legalább két sikeres COVID-19 kezelési protokollban felhasználták. Korábbi adatok szerint pedig hatékony az influenza és a közönséges náthát okozó rinovírus kiegészítő kezelésében is.

▶ Vizsgálatokban a kvercetin enyhítette az alváshiány okozta bizonyos tüneteket, például a hangulatingadozásokat, a szorongást, a memóriaproblémákat, a hiperaktivitást és a kognitív zavarokat.

▶ Szintén előnyösnek bizonyult szívbetegségben, metabolikus szindrómában és ízületi gyulladásban szenvedő páciensek számára.

▶ Talán ennél is fontosabb tulajdonsága a szenolitikus hatás, mely az öregedéssel együtt járó kóros sejtburjánzásokra vonatkozik. A vizsgálatok szerint serkenti az öregedő sejtek programozott sejthalálát (apoptózis), ezáltal segít csökkenteni a daganatok kialakulásának esélyét. Többéves kutatások bizonyítják, hogy a kvercetin hozzájárul bizonyos kémiai anyagok okozta károsodások, szövetszaporulatok kialakulásának megelőzéséhez, például a tüdő területén.Lássuk ez utóbbi témát részletesebben!

Egy a Nutrition Research-ben 2022 augusztusában publikált cikk a kvercetinnek az öregedő sejtekre gyakorolt, apoptózist serkentő hatását elemezte.

A tanulmány áttekintette a kvercetin, mint szenolitikus szer alkalmazásával kapcsolatos preklinikai és korai fázisú adatokat, melyek arra utalnak, hogy valóban hatékonyságot mutatott a nem kívánatos szövegszaporulatok kialakulásának megelőzésében, illetve terjedésének lassításában. A szerzők rámutatnak, hogy a sejtek elöregedése nagy szerepet játszik a daganatos sejtek kialakulásában, a kvercetin viszont hatásosnak bizonyul szaporodásuk fékezésében.

Egy 2008-ban publikált tanulmány szerint a kvercetin megelőző hatású lehet a különböző kemikáliák okozta sejtburjánzások esetében, különösen a tüdő területén, melyre epidemiológiai vizsgálatok is utalnak.

Laboratóriumi vizsgálatok bizonyítják, hogy a kvercetin képes a sejtciklus különböző fázisaiban blokkolni a sejtek növekedését, segítve a tumorsejtek programozott halálát.

A rendelkezésre álló adatok szerint ígéretesek a kvercetin kemoprotektív és radioprotektív tulajdonságaival kapcsolatos eredmények is, úgy tűnik, hogy támogatja az egészséges sejtek védelmét a kemoterápia és a sugárterápia káros hatásai ellen.

A kvercetin tehát számos módon fejti ki jótékony hatását: túl azon, hogy csökkenti a szervezet gyulladásszintjét, és ezzel az elhízás, illetve az elhízás talaján kialakuló daganatok kockázatát, sejtszinten is hatékonyan fékezi a kóros sejtburjánzást.

Ha emellett még többet is sportolnánk és kevesebb cukrot fogyasztanánk, akkor nagy lépést tehetnénk afelé, hogy a kezünkbe vegyük az egészségünk feletti kontrollt.

Forrás: Dr. Joseph Mercola: The Antitumor Effects of Quercetin, ford. Czárán Judit, a teljes cikk és a szakirodalom a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!