Keresés
Close this search box.

Sportolnék, de fáj a lábam!

//

Akár sérülés, akár túlsúly, porckopás vagy egyéb panasz, fájdalom és mozgáskorlátozottság miatt hagytunk fel a testmozgással, nem adhatjuk fel, igyekezzünk fokozatosan, az alábbi tanácsokat betartva visszatérni a rendszeres fizikai aktivitáshoz!

Mozogni térdfájdalom esetén is lehet

Komolyabb sérülés vagy porc-, izom-, ízületi panaszok esetén előfordul, hogy huzamosabb ideig inaktívak vagyunk, ám tapasztalhatjuk, hogy minél hosszabb a kihagyás, annál nehezebb a visszatérés. Az akut szakaszon túl nem ajánlott a teljes mozgásmentesség, mert csak elnyújtja a fájdalmat, s a vele járó mozgásbeszűkülés tovább mélyíti a problémát. Térdfájdalom esetén például kezdésnek javasolt a jóga, a gyaloglás vagy az úszás. Ne hagyjuk kezeletlenül a térdfájdalmat, mondván: majd helyrejön! Fontos megállapítani a fájdalom okát a megfelelő kezelés érdekében, mely lehet például lökéshullám terápia, a hialuronsavas gél injektálása az ízületi résbe, esetleg lágylézer terápia, mely csökkenti az ödémát, elősegíti a szövetek regenerációját.

Tippek az újrakezdéshez

Legyünk türelmesek! El kell fogadnunk, hogy minden lassan, a korábbiakhoz képest nehezebben megy. Időbe telik, míg visszanyerjük a mozgás szabadságát.

Alakítsunk ki új szokásokat! Futás helyett próbáljunk ki más, térdkímélő mozgásformákat, pl. a kerékpározást! Kezdetben gyalogoljunk, majd fokozatosan váltogassuk a gyaloglást és a futást, egyre növelve a futótávolságot.

Fussunk lassabban! Adjunk időt a szer-vezetnek az adaptálódásra, így elkerülhetjük, hogy a „nem fájós” lábat erősebben terheljük, és jelentősen csökkenthetjük a probléma kiújulásának esélyét.

Tűzzünk ki elérhető célt! A megfelelő célkitűzés növeli a kitartást és a tudatosságot, hogy belássuk, nem most kell megdöntenünk eddigi saját csúcsunkat. Komolyabb kihagyás után számoljunk 8-10 hetes felkészüléssel, mielőtt ismét hosszabb távokat tűznénk ki magunknak.

Dr. Páll Zoltán
sebész, traumatológus főorvos
fajdalomkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!