Keresés
Close this search box.

Szépek vagy inkább okosak lennénk?

//

Egy angol kutatás szerint a nők 16%-a legalább egy évet áldozna az életéből, ha cserébe szép és jó alakú lehetne. Egy másik, korábbi magyar kutatás eredménye viszont azt mutatja, hogy a magyar nők nagy része inkább okos lenne, mint szép – különösen igaz ez az évek előrehaladtával.

A University of the West of England és a The Succeed Foundation összevont kutatásában többszáz fiatal angol nőt faggattak arról, milyen áldozatra lennének képesek a szépségükért, a megjelenésükért. Ahogyan az sejthető volt, a hölgyek akár hatalmas áldozatot is hajlandóak lennének hozni az ideális megjelenésért.

A megkérdezettek 16%-a egy évet adna az életéből, ha tökéletes alakja lehetne, ám akadtak olyanok is, akik akár egy évtizedről is lemondanának a csinos külső érdekében.

A válaszadók jelentős hányada magas összeget áldozna a vágyott kinézetért, sőt többen akár az egészségüket is odaadnák érte.

A kutatásból az is kiderült, hogy az átlagosan 25 éves megkérdezettek komolyan elégedetlenek a testükkel. A legtöbben testsúlyukon csökkentenének, ám jelentős részük eljátszott már a plasztikai műtét gondolatával is.

Bár a férfiak is egyre többet foglalkoznak a megjelenésükkel, a nőknek talán még mindig fontosabb a külső. Általában ők azok, akik elégedetlenek magukkal, jellemzőbbek rájuk a külsejükre vonatkozó negatív gondolatok.

Tapasztalatok szerint azokban az esetekben segíthet sokat a plasztikai műtét, amikor nem kizárólag ettől várják az életük jobbra fordulását, és nem szeretnének túlzottan drasztikus változást.

A pozitív változások fontos része a pszichében tapasztalható: egy formásabb mell, egy fiatalosabb arc, egy feszesebb testtáj valóban magabiztosabbá tehet, lendületet adhat és visszaadhatja az önbecsülést – véli dr. Kathó Jenő, plasztikai sebész.

A reális lehetőségekkel számolva kitűnő eredményeket érhetünk el gondos testápolással, hidratálással, speciális kozmetikumok rendszeres használatával is, ám mindez nem helyettesíti a pihenést, az elegendő alvást, ami már önmagában is fiatalít!

Mit mondanak a magyar nők?

Egy korábbi hazai kutatásban, melyet az ArvaliCom közreműködésével készítettek, a megkérdezett magyar nők 64%-a a csinos, ápolt külsőt, a jó kisugárzást véli a szépség legfőbb fokmérőjének, több mint 18% inkább a harmóniát, nyugodtságot tartja annak, 5% szerint pedig a szépség a fiatalsággal egyenlő. A nők nagy többsége (88%) úgy véli, hogy a szépség kortalan, de valójában csak 14%-uk érzi magát szépnek.

A hazai nők 84%-a már megtapasztalta, hogy a szép külső előnyt jelent, mégis inkább okosak lennének, mint szépek!

A szépség ugyanis sokféleképpen megszerezhető, elérhető, csiszolható. Viszont a mentális kapacitás, a tanultság, a tájékozottság elérése, fejlesztése több éves vagy évtizedes idő- és energiabefektetést igényel, szinten tartásához pedig folyamatos tanulás szükséges – így e téren a legtöbbek lehetőségei behatároltabbak.

Emellett nem elhanyagolható tényező, hogy – különösen a nők – életük második felében a szépségük háttérbe szorulásával vagy elvesztésével küzdenek, ezért, ha okosabbak, mégis értékesnek érezhetik magukat továbbra is – véli Dr. Almási Kitti, klinikai szakpszichológus.

A vizsgálatban részt vevő magyar hölgyek különböző korosztályokat képviseltek, így meglepő, hogy válaszaikban alig voltak eltérések az életkor függvényében. Egy tendencia azonban világosan látható: ahogy egyre idősebbek leszünk, egyre inkább az észt választanánk a szépség helyett.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!