Keresés
Close this search box.

Villámdiéták helyett…

//

Felmérések szerint a böngészőkben keresett leggyakoribb témák közé tartoznak a gyors fogyókúrás tippek és módszerek. Fontos tudnunk azonban, hogy a tartós súlyvesztésnek nem a gyorsaság a kulcsa!

Hízás a gyors fogyókúrás tippektől?

Ki ne vágyna arra, hogy fogyókúra esetén gyors eredményt érjen el, és akár heti 5-6 kilótól megszabaduljon? Ezért sokan észszerűtlen, egészségtelen, sőt veszélyes fogyókúrás módszerekhez folyamodnak, pedig a túl viharos súlyvesztés után az esetek többségében még nagyobb súlyfelesleg rakódik ránk, vagyis beindul a jojó-effektus.

Amikor kevesebb energiához jut a szervezetünk, mint amennyit igényelne, a tárolt energiát kezdi hasznosítani. Elsődlegesen a glikogén készletekhez nyúl, mert azokat könnyen glükózzá alakíthatja. Ezek a készletek főként a májban és az izmokban raktározódnak. Ha ez a forrás kimerül, a szervezet az izmokban található aminosavakat kezdi felhasználni. Amikor ezeket már „feléltük”, csak azután következnek a zsírraktárak.

A glikogén és a fehérje azonban vizet tartalmaznak, tehát ha veszítünk belőlük, valójában vizet veszítünk.

A villámgyors fogyókúrás módszerek nagy csapdája, hogy az elején bekövetkező gyors fogyás megtéveszti a fogyókúrázókat, hiszen a leadott súly döntő része víz, nem pedig zsír. Ahhoz, hogy kb. fél kiló zsírt leadjunk, közel 3500 kilokalória „hiányra” van szükség. Mire a szervezet eljut addig a pontig, hogy elkezdje felhasználni a zsírraktárakat, addigra már jelentős energiadeficitje van a villámdiéta miatt, ezért lelassul az anyagcsere.

Mi lassítja le az anyagcserét?

Ebben számos ok játszik közre. Fogyókúra esetén az agy hypothalamus része érzékeli a zsírraktárak változásait és lelassítja az anyagcserét, hogy visszaszerezze az elvesztett energiát. Ráadásul ha ehhez a szakaszhoz érünk, az aminosav- és fehérjeveszteség már izomveszteséghez is vezet: minél kevesebb az izom, annál lassabb az anyagcsere.

Ebben a szakaszban szokott megtorpanni a fogyás, emiatt sokan feladják a küzdelmet. Aki ilyenkor feladja a szigorú diétát, az általában gyorsan és sok súlyt szed fel, ugyanis az agy arra utasítja a testet, hogy minél több energiát raktározzon el. Az is gyakori, hogy a csalódás miatt még erősebb evési kényszert érzünk.

A gyors fogyókúrás módszerek tehát rövid távon hatékonynak tűnhetnek, ám az eredmények hosszú távon nem fenntarthatók. Ráadásul a villámdiétázók köréből – a csalódás és a biológiai mechanizmusok miatt – még több túlsúlyos és elhízott ember kerül ki. A gyors kúrák tehát kövérebbé tehetnek.

A túl gyors súlyvesztés ráadául biztosan nem egészséges. A kiegyensúlyozott, tartós fogyás alapja az életmódváltás, megfelelő táplálkozással, mozgással és pihenéssel. Heti fél-egy kilós fogyás az a tempó, amely fenntartható, tartós súlyvesztést eredményezhet.

Másfél kilónál több fogyás egy hét alatt már egészségügyi kockázattal jár: a gyors súlyvesztés erősen növeli a csontritkulás, a depresszió, az alvászavarok és más problémák esélyét. Amennyiben a súlyvesztés nem szándékos, feltétlenül ki kell vizsgálni, hogy nem állnak-e hormonális okok a háttérben, például pajzsmirigyrendellenesség vagy kezdődő cukorbetegség.

Ugyanígy érdemes megvizsgálni a hízás hormonális hátterét is, hiszen számos betegség oka és tünete is lehet a súlygyarapodás. Jelentősebb hízás esetén javasolt az anyagcsere működésének vizsgálata, és ha hormonális okra derül fény, azt kezelni szükséges. Ennek eredménye lehet hosszú távon a testsúly visszarendeződése, amit persze ebben az esetben is elősegíthet az egészséges életmód kialakítása és fenntartása. Végül ne feledjük: pozitív energiamérleggel nem lehet fogyni. Amit megeszünk, attól hízhatunk, főként ha nem ellensúlyozzuk azt még több kalóriát elégető tevékenységgel, például sporttal. 

Dr. Katona Evelin PhD
belgyógyász, endokrinológus főorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!