Keresés
Close this search box.

VÍRUSHÍREK: van, ahol csökken, van, ahol most terjed!

//

A Nemzeti Népegészségügyi Központ légúti megbetegedés figyelőszolgálatának adatai szerint, hazánkban még mindig magas, de fokozatosan csökken a légúti fertőzés tüneteivel orvoshoz fordulók száma. A szomszédos Ausztriában viszont rohamosan terjed egy új koronavírus-variáns, legyenek tehát elővigyázatosak az oda utazók!

ITTHON: még mindig Tridémia?

AZ NNK légúti megbetegedés figyelőszolgálatának adatai szerint, még mindig magas, de már fokozatos csökkenést mutat a légúti fertőzés tüneteivel orvoshoz fordulók száma.

Az idei év 3. hetében ugrásszerűen növekvő fertőzésszám a tavaszi időszakban remélhetőleg csökkeni fog.

A megbetegedések legnagyobb részét továbbra is a hosszan elhúzódó, influenzaszerű fertőzések okozzák, a SARS-CoV-2 vírusfertőzések száma és aránya csökkenő tendenciát mutat. Az RSV fertőzések még ennél is kisebb arányban szerepelnek.

A súlyosabb, kórházi kezelést igénylő esetek aránya alacsony, de az alapvető higiénés szabályok betartása, szükség esetén a maszkviselés továbbra is indokolt lehet – főként a zsúfolt háziorvosi rendelőkben és egyéb egészségügyi intézményekben.

A fertőzöttek jelentős része 14 év alatti gyermekek, illetve fiatal felnőtt. Vélhetően az óvodákban és iskolákban továbbra is könnyen terjed a fertőzés, így a járvány várhatóan nem ér véget Húsvétig, ám intenzitása jelentősen mérséklődhet a melegebb idő beköszöntével.

A SZOMSZÉDBAN: új koronavírus-variáns terjed!

Ausztriában az XBB.1.5 nevű új koronavírus-variáns rohamosan terjed.

Norbert Novotny, osztrák virológus egy helyi hírportálnak nyilatkozva elmondta, hogy az új variáns erősen fertőz, az eddigieknél sokkal inkább képes az immunrendszer „kijátszására”. Ez a vírusváltozat okozza a legtöbb ausztriai fertőzést (60%), miközben a többi variáns terjedése lassulóban van. Igaz ugyan, hogy a fertőzések tényleges számát nem ismerik, mivel otthoni tesztelés hiányában, igen magas a be nem jelentett esetek száma. Így csak a szennyvízben mérhető koncentráció magas szintje jelzés értékű, mely azonos az egy évvel ezelőtti omikron-variáns idején mérttel.

Ennek ellenére várható, hogy az újabb hullám mérsékelt marad, sőt, a következő hetekben, a tavaszi időben enyhülni fog.

Ősztől azonban – a gyors mutáció miatt – újabb variáns várható, mely esetében a védőoltások és a korábbi fertőzések védenek a súlyos megbetegedéstől, de a többi szezonális légúti fertőzéshez hasonló tünetektől már kevéssé.

Források: heute.at / infostart / MTI

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!