Keresés
Close this search box.

Előzzük meg a fertőzéseket!

//

Amennyiben nyaralásunk helyszínén rosszak a higiéniás viszonyok, a fokozott körültekintés mellett, előzetesen is tehetünk azért, hogy a vakáció napjait ne rontsa el egy ételtől-italtól kapott fertőzés és annak minden kellemetlen következménye.

Külföldön az itthon megszokottól gyakran eltérő higiéniás viszonyokkal találkozunk, ami gyakran vezet emésztési panaszokhoz. Hasmenést azonban nemcsak a szennyezett étel vagy ivóvíz okozhat, elég ehhez egy nem jól megmosott gyümölcs, zöldség, egy félig átsült hús vagy hal, bizonyos tejtermékek, esetleg pusztán a számunkra szokatlan ételek fogyasztása. A hasmenések kiváltó oka többféle mikroorganizmus lehet: baktériumok, vírusok, élősködők stb.

Ilyen esetben hagyjuk kiürülni a kóros béltartalmat, diétázzunk, fogyasszunk könnyű ételeket, pótoljuk a szervezet folyadék- és elektrolit veszteségét. A reszelt alma például – pektintartalmának köszönhetően – gyulladáscsökkentő hatású, és segít kiüríteni a szervezetből a toxikus anyagokat. Ahol a csapvíz nem iható, fogyasszunk palackozott vizet még fogmosáshoz is! Italunkba ne kérjünk jégkockát! Csak hámozható gyümölcsöt fogyasszunk, valamint kerüljük a salátákat, hiszen ezek megmosásakor is átjuthat a vízből fertőzés a zöldségre. Minden utazás alkalmával legyen nálunk hasmenés elleni és bélfertőtlenítő gyógyszer! Hasmenés után, illetve antibiotikus kezelések után, állítsuk helyre a bélflórát probiotikus készítményekkel.

Jellegzetes tünetek

Előfordul, hogy az „utazók hasmenése” még az utazás alatt kezdődik, de a tünetek gyakran csak a hazaérkezés után jelentkeznek. A hasmenéshez egyéb panaszok is társulhatnak: hasfájás, puffadás, hányinger, hányás, gyengeség, láz. A panaszok átlagosan 6-7 nap alatt elmúlnak.

Kisgyermekeknél intenzív hasmenés, hányás esetén kórházi kezelésre, infúzióra is szükség lehet a kiszáradás megelőzésére.

Probiotikumok a megelőzésért

A probiotikumok egyrészt gátolják a káros baktériumok megtelepedését a bélben, másrészt fokozzák a bélhártya védelmét biztosító nyák, a mucin nevű fehérje termelését. Emiatt javasolt az utazás előtt probiotikum-kúrát végezni.

Dr. Polgár Marianne PhD
gyermekgyógyász, gasztroenterológus főorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!