Keresés
Close this search box.

Hogyan éljük túl a kánikulát?

//

Még a fiatalok is nehezen viselik a nyári hőséget, azonban az idősebbeknek és a változókorban lévőknek ez fokozott megterhelést jelent. Milyen módszerekkel segíthetünk, ha túl magasra kúszik a hőmérő higanyszála?

Férfiakat kevésbé, nőket annál inkább érinti, idősödve, már a menopauza idején is a normál hőmérséklet melletti csökkent melegtűrés, a fokozott izzadás, amihez még hangulati- és alvászavarok is társulhatnak. E tünetek a nyári időszakban még megterhelőbbek, igen hasonlóak a nyári hőség okozta panaszokhoz.

A szervezet hőszabályozó képességét egyébként az életkor és erőnlét mellett sok más tényező is befolyásolja. A természetes megoldások hívei számára a következő gyógynövényeket ajánljuk: az orbáncfű hatékony, alvást segítő idegnyugtató; a jamgyökér is jótékonyan hat a panaszokra; a vöröshere pedig sikeresen alkalmazható hőhullámok esetén.

Fontos tényező a megfelelő öltözködés: viseljen könnyű, jól szellőző, pamut öltözetet!

Ha teheti, zuhanyozzon naponta többször langyos vagy hideg vízzel!

Ügyeljen az életmódjára: a rendszeres, de nem megerőltető testmozgásra! Javasolt ezt a kora reggeli órákra időzíteni, amikor még pezsdítő, friss, hűvösebb a levegő. A forró, déli órákat töltse hűvösebb, zárt helyen, ahol ventilátort is használhat!

Fogyasszon legalább 2-3 liter folyadékot, lehetőleg vizet, de ne igyon kávét, alkoholt, cukros, szénsavas üdítőt! Egyen sok friss zöldséget és gyümölcsöt!

Fentiekkel nemcsak az egészségét óvja, de a közérzetét is javíthatja a nyári hőség idején!

Dr. Hetényi Gábor
nőgyógyász szakorvos
Nőgyógyászati Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!