Keresés
Close this search box.

Irány a strand!

//

A vízparti nyaralás, a strandolás kihagyhatatlan, üdítő program a nyári hónapok során minden korosztály számára, főleg ha idejében és körültekintően felkészülünk rá! Így kizárólag örömteli élményekkel, egészségesen térhetünk haza a pancsolásból vagy a nyaralásból.

Bőrvédelem

Amennyiben szép, napbarnított bőrszínnel, és nem rákvörösen szeretnénk hazatérni a strandról vagy a nyaralásból, készítsük fel bőrünket fokozatosan a napozásra. Bőrünk belső védelméhez fokozott C-, B- és E-vitamin, valamint szelén- és cinkbevitelre lesz szükség. Iktassunk be étrendünkbe citrusféléket, sok béta-karotin tartalmú sárgarépát, búzacsírát, olajos magvakat és barna rizst.

Napozás előtt fél órával kenjük be bőrünket fényvédő krémmel, fürdés után ismételt krémezés szükséges. Nagyon világos bőrre 30-as (sok anyajegy vagy a családban előforduló bőrrák esetén akár 50-es), a világosra 20-as, sötétebb bőrre 10-15-ös, kreol bőrre 5-10-es faktorszámú fényvédőszer ajánlott. Bőrünkre nemcsak esztétikai okokból, hanem egészségünk védelme érdekében is vigyáznunk kell.

Napozás után jótékony hatásúak a bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő krémek, készítmények, melyek lehetővé teszik, hogy másnap is tudjunk napozni.

Vigyázzunk a gyerekekre!

A gyerekek akár órákat is képesek homokvárépítéssel tölteni a parton. A strandok homokja azonban széklettel fertőzött lehet, ezért homokozás után rögtön mossunk kezet!

Fontos korlátoznunk a gyermekeknél a napon eltöltött időt még a legmagasabb faktorszámú, vízálló napozókrém használatával is. Az egy év alatti gyermekek bőre még különösen érzékeny, számukra akár 15-20 perces erős napsugárzás is veszélyes lehet. 11 és 15 óra között semmiképp ne menjen napra a gyermek. Így nemcsak a fájdalmas leégést, de az igen veszélyes napszúrást is kivédhetjük.

Minden esetben védjük a kisgyermeket a naptól fehér pólóval, szellős, nyári sapkával, a babakocsi fölé pedig tegyünk napernyőt. A kicsiknek szerezzünk be külön kis felfújható medencét, melyet egy fa árnyékában is el tudunk helyezni. Fontos tudni, hogy az árnyékban is van UV-sugárzás, tehát még itt is szükséges a magas faktorszámú napvédő krémek, sőt a napszemüveg használata is.

Vannak családok, aki a természetes vizeket részesítik előnyben, de ott a víz sodrása, mélysége jelenthet gondot a gyerekeknek. Az uszodákban a medencék vize még a legalaposabb fertőtlenítés mellett is tartalmazhat fertőző kórokozókat. Az arra érzékeny gyermekeknél nem ritka, hogy épp a fertőtlenítőszer okoz kellemetlen bőr- és szemtüneteket.

A kicsik legbiztonságosabban a gyerekmedencében pancsolhatnak, az ő védelmük érdekében is tartsuk be a higiéniás szabályokat, felnőttek ne használják fürdésre a gyermekmedencét! A gyógyvizes medencék használata a víz összetétele és magas hőmérséklete miatt gyermekek számára nem javasolt.

Szőrtelenítsünk időben!

Bár a strandtáskába a fontos kellékeket hamar össze tudjuk készíteni, ám rosszul tesszük, ha még egy gyors szőrtelenítést is be akarunk ütemezni indulás előtt.

Sokan nem tudják, hogy ez nem csupán az esetleges pirosság miatt rossz időzítés, hanem azért is, mert a standon, a vízben a nem sokkal előtte irritációnak kitett bőrbe könnyebben bejutnak a kórokozók, melyek fertőzést, gyulladást okozhatnak.

Végezzük el tehát a szőrtelenítést időben, hogy bőrünk regenerálódni tudjon!

A szőrt a növekedéssel ellentétes irányban távolítsuk el, így munkánk tartósabb eredményt hoz! Szőrbenövések ellen használhatunk gyógyszertárakban, drogériákban kapható készítményeket is, melyek egyben gyulladáscsökkentő hatással is bírnak.

Herpeszveszély!

Aki herpeszre hajlamos, annak javasolt a száj érzékeny bőrén a magas faktorszámú fényvédelem, esetleg még egy napkalap is. A herpeszvírust ugyanis az erős napfény gyorsan aktiválja, és amikor már fájdalom, viszketés jelentkezik az ajkakon, nehéz megakadályozni a csúf hólyagok növekedését.

Kevesen tudják, hogy herpeszhajlam esetén nem javasolt fáradtan, stresszesen, legyengült immunrendszerrel kifeküdni a napra, mert ezzel fokozzuk a herpesz aktiválódását!

Dr. Vincze Ildikó
bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos
dermatica.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!