Keresés
Close this search box.

Kerti party mindenkinek!

//

A nyári időszakban a legtöbben szívesen vesznek részt a családdal, rokonokkal, barátokkal egy jó hangulatú közös kerti sütögetésen. Mivel abból senki sem akar kimaradni, gondoljunk azokra is, akik esetleg húsmentes, vegetáriánus étrenden élnek vagy akik valamilyen ételallergia, intolerancia miatt érzékenyebbek a szokásos grillételekre!

Lepjük meg a vegákat!

Legyünk kreatívak! A szokásos grillhúsokon túl sok minden egyebet is lehet grillezni, például zöldségeket – cukkini, padlizsán, sárgarépa, lilahagyma –, ám ezekből ne csak a vegáknak készítsünk, mert biztosak lehetünk benne, hogy mások is meg akarják kóstolni! Nyugodtan használjunk a zöldségek fűszerezésére húsokhoz való grillfűszereket, mert a tapasztalatok szerint azoknak is igen különleges ízvilágot kölcsönöz.

Gyümölcsöket is grillezhetünk, melyekkel pár perc alatt különleges desszertet készíthetünk. Ne feledkezzünk el itt sem az ízesítésről, használhatunk ehhez ízlésünk szerinti fűszereket, például őrölt fahéjat, szegfűszeget, gyömbért, mézet vagy joghurtot.

Allergia? Intolerancia?

Igen gyakori probléma napjainkban a hisztaminintolerancia, amely szükségessé teszi az élelmiszerek és alapanyagok gondosabb megválogatását. Ilyen esetben a grillezéshez vásárolt húsokat, esetleg halakat ne tároljuk sokáig, mert még hűtőben, állás közben is felszaporodhat bennük a hisztamin. Pácoljuk be őket mielőbb, hogy az olajos, fűszeres páclé a húst ellepje, megakadályozva a levegővel történő érintkezést. Kerüljük azonban a szárított és füstölt húsféléket magas hisztamintartalmuk miatt. A grillhúsok fűszerezésére csili és ketchup helyett használjunk változatos natúr fűszereket.

Tengeri herkentyűk?

Jó ötletnek tűnik, ha különlegességekkel szeretnénk gazdagítani a kerti party ételválasztékát, azonban az ínyencségnek számító rákok, kagylók és egyéb tengeri gerinctelenek – magas hisztamintartalmuk miatt – az arra érzékenyeknek komoly panaszokat okozhatnak.

Hűsítő italok

Igen közkedveltek a meleg nyári estéken a citrusfélékkel készített, jó nagy adag limonádék, azonban ezeket sem javasoljuk a hisztaminérzékenyeknek, ahogy a fekete kávét, teát és a paradicsomlevet sem! Szintén kerülendő a sör, a pezsgő, a bor – főként a vörösbor –, mely minél idősebb, annál magasabb a hisztamintartalma.

Gyümölcsök, zöldségek, saláták

Amennyiben gyümölcsöket kínálunk a vendégeknek, ne feledjük, hogy az eper és málna hisztaminproblémát okozhat.

A grillhúsok mellé minden vendéknek jár a saláta, melyet különleges olajokkal még ízletesebbé varázsolhatunk. A hisztaminmentes diétába azonban nem fér bele a paradicsom, így az érintett vendégeket ne kínáljuk ezzel. Szintén tiltólistás számukra a friss és a grillezett padlizsán, sőt a spenót, salátaként a bébispenót is.

Fokozódó panaszok

Mindig egyéni érzékenységtől függ, hogy kinél, milyen mennyiség okoz panaszokat, ám fogyasztásuk a legtöbb esetben kellemetlen tünetek megjelenésével járhat, ezért ne kockáztassunk!

A tünetek általában a hisztamintartalmú ételek elfogyasztását követő néhány órán belül megjelennek. Erősségük nemcsak az elfogyasztott mennyiségtől, hanem főként attól függ, hogy az adott személynél mennyi DAO – a hisztamin lebontására alkalmas – enzim termelődik.

Kevesen tudják, hogy a tünetek erősségét bizonyos gyógyszerek szedése is befolyásolhatja.

Ide tartoznak bizonyos antibiotikumok, melyeket például a túlzott klímahasználat okozta meghűlésre, légúti betegségre vagy esetleg a strandszezonban szerzett húgyúti fertőzésre szedünk. Szintén fokozzák a tüneteket a fejfájásra szedett fájdalomcsillapítók, a vérnyomáscsökkentők, a reuma elleni szerek, a nyugtatók, illetve egyes szívgyógyszerek. Ezek a gyógyszerek gátolhatják a DAO enzim működését, emiatt szedésük alatt akár fokozódhatnak is a kellemetlen tünetek. Így még inkább indokolt, hogy tartózkodjunk a hisztamintartalmú ételektől-italoktól, még a legcsábítóbb nyári kerti partyn és a legvidámabb borozós baráti társaság körében is!

Dr. Sárdi Krisztina
belgyógyász, gasztroenterológus szakorvos
Budai Allergiaközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!