Keresés
Close this search box.

Miért pont én? Miért nem kapja el mindenki?

//

A nyári strandszezonban a nem kellő tisztaságú fürdővizek nemcsak a hólyagban, hanem a hüvelyben is fertőzést okozhatnak. A nők egy része visszatérő fertőzésekkel, intim panaszokkal küzd, sehogy sem értik: a többiek miért nem kapják el a strandon a fertőzéseket?

A női hüvelyben élő Lactobacillusok tejsavat termelnek, alacsony pH-értékű (3,8–4,5) savas közeget tartanak fenn, mely akadályozza a kórokozók elszaporodását. Ha csökken a tejsavbaktériumok száma, ezzel csökken a hüvely védelme is az intim fertőzésekkel szemben.

A nők háromnegyede életében legalább egyszer megtapasztalja a hüvelyfertőzés kellemetlen tüneteit. Sokan azt hiszik, hogy a gombás hüvelyfertőzést szexuális úton vagy strandolás közben lehet elkapni. Ez tévedés, hiszen akkor mindenki megfertőződne a strandon, senki sem úszná meg egészségesen a pancsolást.

A viszketést, érzékenységet, sűrű fehér, szagtalan folyást okozó gombák az egészséges szervezetben is jelen vannak, túlszaporodva azonban betegséget, kellemetlen tüneteket okozhatnak. Erre hajlamosíthat például a túlzott cukorfogyasztás, a cukorbetegség, a feszült élethelyzetek, a várandósság, az antibiotikus- és szteroid-kezelés is.

„Strandfertőzéseknél” a trichomonász fertőzés lehetősége is számításba jöhet, de az bizonyos, hogy az AIDS és a szifilisz csakis nemi úton terjed, és a trippert sem lehet strandolás útján elkapni. A meleg vizes medencékben amúgy jóval gyakoribbak a fertőzések, a hideg vizek nem kedveznek a baktériumok és vírusok szaporodásának, és a termálvizek sem tartalmaznak kórokozókat. Ettől függetlenül a vízből kijőve zuhanyozzunk le, és azonnal cseréljük fürdőruhánkat szárazra!

Sok nő téved, amikor gyakori hüvelyöblítéssel próbál védekezni a fertőzés ellen, holott így éppen „kimossa” a védelmet biztosító baktériumflórát is. Ennél hatékonyabb a hüvelyflóra erősítése probiotikus készítményekkel.

Ajánlott emellett tejsavtartalmú tisztálkodószereket választani, de hasznos lehet a probiotikum tartalmú tampon vagy hüvelytabletta alkalmazása is.

Dr. Demjén László
nőgyógyász szakorvos
springdaymedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!