Keresés
Close this search box.

Mit együnk utazás, kirándulás alatt?

//

Mindenkiben él a kép a tipikus magyar turistáról, aki épp hogy elindul a vonat, már bontja is ki a gondosan becsomagolt úti elemózsiát, a házi készítésű szendvicset és sütit. Mindaddig, amíg valós éhség, étvágy áll mögötte – és nem az unalom–, nincs is ezzel semmi gond. Nem szégyen otthoni alapanyagokból harapnivalót csomagolni, főleg ha egészséges, diétás, esetleg „mentes” hozzávalókra van szükségünk.

Lássuk, milyen érvek szólnak az otthon készített úti elemózsia mellett!

▶ Utazás, kirándulás közben sokféle váratlan dolog történhet, ezért jó, ha van nálunk elegendő mennyiségű és kedvünkre való harapnivaló.

▶ Amit viszünk, annak kiszámítható, ismert az összetétele. Ha messzire utazunk, előfordulhat, hogy nem tudjuk elolvasni az ott vásárolt ételen például az allergénekre vonatkozó adatokat.

▶ Olyat pakoljunk, ami belefér a diétánkba! Ha például nem mondanánk le a kávézásról, de csak növényi tejet ihatunk, akkor kis kiszerelésben vihetünk az útra. Persze egyre több vendéglátóhely is felkészült már ezekre az esetekre, de nem árt biztosra menni.

▶ A bekészített elemózsiával spórolhatunk is! Ha olcsóbban megvásárolunk néhány könnyen szállítható élelmiszert, azt biztosan meg fogjuk enni, így nem megy a kukába – napjainkban aktuális téma az élelmiszer-pazarlás csökkentése. Tegyünk ellene nyaraláskor is!

Ha gyerekekkel utazunk, kirándulunk, az étkezés még fontosabb kérdés! Nem árt, ha van nálunk finom, de egészséges rágcsálnivaló, amivel kevésbé szoktatjuk rá őket a nassolásra, ilyen például az almachips, kölesgolyó, natúr magvak, zabkeksz.

A gyerekmenü gyakran nem éppen gyerekbarát! Vajon a gyerek tényleg csak rántott húst, rántott sajtot és dinófalatkákat hajlandó megenni hasábburgonyával? Amennyiben sikerül zöldség- és gyümölcsevő gyerkőcöt nevelnünk, vagy épp ezt a missziót követjük, nem árt felkészülünk répa-, paprika- vagy uborkacsíkokkal, mosott gyümölcsökkel, hogy kiegészítsük a kevésbé egészséges ételeket.

A fapados repülőjáratokon nem számíthatunk bőségtálra. Az otthon csomagolt szendvics ilyen esetben is életmentő lehet.

▶ Ha már az év során sokat teszünk alakunk megőrzéséért, és nem szeretnénk plusz kilókkal hazatérni a nyaralásból, szintén jól jöhet az otthonról hozott, egészséges eleség. Feltankolhatunk például szállítható gyümölcsökből is, így az édes íz iránti igényünket is kielégítjük. A gyümölcshiány jellemző az utazások során, így hálásak leszünk magunknak, ha néhány alma, körte vagy sárgabarack kerül elő a csomagunkból.

▶ Ha tehetjük és a víz minősége is megfelelő, töltsünk csapvizet többször használatos flakonba, kulacsba, ezzel a környezetet is kíméljük! A 100%-os gyümölcslevek, smoothie-k elsősorban az éhségünk gyors csillapítására alkalmasak, ne ezekkel próbáljuk a szomjunkat oltani, mert igen magas az energiatartalmuk!

Schmidt Judit
dietetikus
travelo.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!