Keresés
Close this search box.

Nyári töltődés a természetben

//

Sokan sokféleképpen tudunk kikapcsolódni. Van, aki várost néz, műemlékeket, múzeumokat látogat, van, aki folyóban vagy tengerben lubickol, sokadmagával napozik a strandon, népes társasággal, közös sporttal vagy játékkal tölti az időt, esetleg az árnyékban olvasgat, megint mások a természet csendjét keresik, patakparton ülnek, erdőben gyönyörködnek vagy épp hegyet másznak, és fáradhatatlanul róják a kilométereket. Utóbbiaknak a számos élmény mellett váratlan meglepetésekre is fel kell készülniük még időben, az indulás előtt.

A szabad természetben kirándulással töltött órák testünket-lelkünket éltető energiával töltik fel. Igaz ugyan, hogy a szabadidő eltöltésére egy városi séta vagy a strandon néhány óra szunyókálás a napernyő alatt vélhetően kevesebb veszélyt rejt magában, mint az ismeretlen természetben, folyamatos – és talán kissé megerőltető – testmozgással, állandóan változó környezetben, kihívások közepette töltött órák, napok.

Itt a nélkülözhetetlen kellékeknek nem az utazóbőröndbe, hanem a túrahátizsákba kell beleférniük, amihez nagyon átgondolt, tervszerű pakolás szükséges.

Elsőként nézzük a lábbelit! Nagyon fontos a masszív, kényelmes, göröngyös talajon is stabilan tartó, biztonságos cipő, bakancs, mellyel megelőzhetjük a sérüléseket, az esetleges lábdagadást és a vízhólyagokat. Soha ne induljunk túrázni új cipőben vagy bakancsban! Előzetesen mindig járassuk be egy-két rövidebb sétával, hogy a lábunkhoz idomuljon! Ne feledjük, túra közben nem lesz módunk lerúgni a lábunkat feltörő lábbelit, és helyette papucsba bújni vagy mezítláb folytatni az utat!

Hosszabb úton vagy változékony idő esetén bármikor számíthatunk egy nyári záporra. Ne spóroljuk ki tehát a csomagból az esőkabátot! Válasszunk könnyű, kicsire összehajtható fajtát! Kiadósabb eső esetén a széldzseki semmit sem ér, előbb-utóbb átázik. Az egyébként vastag, de átnedvesedett ruhadarabok hőtartásuk 90%-át elveszítik. Így fordulhat elő, hogy egy vastagabb, de nedves dzsekiben jobban fázunk, mint egy vékony, de száraz pólóban. Emiatt az esőkabát nem nélkülözhető.

Távoli tájakon járva nem csak hírből hallhatunk a szúnyogok által terjesztett maláriáról és sárgalázról, a legyek terjesztette parazitákról, a bolhák közvetítette pestisről és rühességről, melyek ellen – még melegebb vidékeken is – a testet teljesen fedő, könnyű öltözékkel és a mezítláb járás mellőzésével védekezhetünk.

Hazai tájakon is jó szolgálatot tesz a hosszú ujjú felső és nadrág, ami az erdőben a szúnyogok és az egyre tömegesebben előforduló kullancsok ellen is többé-kevésbé véd. Ne induljunk el azonban kullancs- és szúnyogriasztó szerek nélkül, amelyekkel már a kirándulás előtt érdemes alaposan bekenni, befújni magunkat. Kullancsokkal erősen fertőzött területek esetén felmerülhet előzetesen az encephalitis elleni védőoltás szükségessége is. Mivel azonban az oltás nem véd meg a Lyme-kór ellen, a kullancsriasztó szerek használatát semmiképpen se mellőzzük!

Amikor utunk árnyas erdő helyett épp tűző napon vezet, szükségünk lehet napszemüvegre, könnyű napvédő sapkára, kalapra és megfelelő faktorszámú napvédő készítményre.

Legyen nálunk ragtapasz, sebkezelő gél és némi kötszer, melyekkel kisebb sebet, horzsolást magunk is el tudunk látni.

Aki hajlamos a fejfájásra, ne induljon el egy-két szem fájdalomcsillapító nélkül, krónikus betegség – például asztma, allergia – esetén vigyük magunkkal sürgősségi szereinket!

Minden elővigyázatosság ellenére is érhet bennünket méh- vagy darázscsípés, melyre érdemes minél előbb megfelelő hűsítő, gyulladáscsökkentő krémet tennünk. Természetesen óvakodjunk minden esetben, de főként allergia esetén a csípésektől!

Végül útközben legyen nálunk a szendvics mellett elegendő folyadék, tiszta víz. Ne szénsavas, cukros italt vigyünk, mert az felborítja a cukorháztartást, és egyre szomjasabbak leszünk tőle!

Ne feledjük, minél kevesebb fontos dolgot hagyunk otthon, annál zökkenőmentesebb, felhőtlenebb lesz a kikapcsolódás élménye!

Forrás: springdaymedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!