Keresés
Close this search box.

Testedzés 40 felett, biztonságosan

//

Ne mondjunk le 40-50 éves kor felett sem a jó fizikai kondícióról, a rendszeres, de kevésbé megerőltető tréningről, főleg ha módunk van ezt szép időben a szabadban, a természetben végezni!

A sport, a testedzés többek között erősíti az immunrendszert, növeli a szív- és keringési rendszer teljesítőképességét, gazdaságosabbá teszi a test működését, és az idő előrehaladtával segít fenntartani az életminőséget, lassítja a szervezet természetes leépülését.

Az élethosszig tartó aktív élet tehát nemcsak a fitt külsőn látszik meg, de az egészségünkre is pozitívan hat. Idősödve azonban a testmozgást gyakran fájdalom, ízületi- és izomproblémák, gyakran porckopás nehezíti.

El kell fogadnunk azt a tényt, hogy gyakran már 35 éves kor felett a szervezet olyan élettani változásokon megy keresztül, amelyek hatására csökken a teljesítőképesség, az izomtömeg, a csontsűrűség, gyengül az erek rugalmassága. Ez pedig magával hozza azt is, hogy a regenerációs képesség is folyamatosan lassul.

Fogadjuk meg ezért a következő tanácsokat:

1. Védjük az ízületeket! A mozgás ugyan segít az ízületi mozgékonyság fenntartásában, de a túlterhelés rontja az ízületek állapotát. Szükség esetén kérjük szakember tanácsát az állapotunknak megfelelő mozgásformák kiválasztásához!

2. Ügyeljünk a táplálkozásra! Előzzük meg a túlsúly kialakulását vagy szüntessük meg azt megfelelő diétával! Emellett gondoskodjunk étrend-kiegészítőkkel a megfelelő ásványi anyagok és vitaminok pótlásáról!

3. Támogassuk több oldalról is a rehabilitációt! A túlterhelés vagy rossz mozdulatok okozta sérülések rehabilitációját a megfelelő készítmények alkalmazása mellett passzív (masszázs, fizioterápia, esetleg gyógyszeres kezelés), illetve aktív (gyógytorna, rehabilitációs edzés) módszerekkel is segíthetjük, gyorsíthatjuk.

Ne adjuk fel tehát ilyen esetekben sem a sportot, a testmozgást, de vegyük figyelembe szervezetünk mindenkori teljesítőképességét, terhelhetőségét!

Fülöp Tibor
sportlabor vezető
Sportorvosi Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!