Keresés
Close this search box.

Túl hideg volt a víz? Felfáztam!

//

Akár természetes, akár mesterséges vizekben fürdünk, úszunk, az ezt követő, esetleg jelentkező felfázásos panaszoknál felmerül a kérdés: vajon túl sok időt töltöttünk a vízben, túl hideg volt a víz vagy más lehet a probléma?

A nyári strandolások, fürdőzések után néhány nappal jelentkező kellemetlen „felfázásos” tünetek nőknél jóval gyakoribbak, a statisztikák szerint közel 80%-uk élete során legalább egyszer megtapasztalja ezeket.

A rendszeres, görcsös vizelési ingert követően csak pár csepp ürül, erős égő, szúró fájdalom, esetleg vér kíséretében. A kellemetlen alhasi panaszokat általában a húgyhólyag gyulladása okozza, melynek kiváltói a vízből a hólyagba bejutott kórokozók, baktériumok, általában bélbaktériumok (főként az E. Coli).

Előfordul, hogy épp kilábalnánk a betegségből, de a panaszok rövid idő elteltével ismét visszatérnek. Húgyúti fertőzésekre hajlamosít nőknél: a kismedencei gyulladások és egyes hormonális tényezők (fogamzásgátlók szedése, menopauza). Férfiaknál például a prosztata-megnagyobbodás és húgycsőszűkület miatt kialakuló vizeletpangás. Mindkét nemnél rizikótényező a gyakori partnerváltás.

A tünetek megjelenésekor vizeletvizsgálat szükséges, melyet célzott antibiotikus kezelés követ. Emellett a legfontosabb terápia a bő folyadékbevitel, melynek hatására hígul a vizelet, csökken a baktériumok koncentrációja.

Tüneti terápiaként non-szteroid gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók szedése és gyógyteák fogyasztása is sokat segíthet.

A tisztálkodószerek közül a tejsavtartalmú készítmények ajánlottak, mert ezek – a lúgos szappanokkal ellentétben –, nem károsítják a védőréteget. Hasznosak még a tejsavas intim törlőkendők, a bidéhasználat, illetve a probiotikus, hüvelyflórát is támogató készítmények.

Megelőzésként is fontos a bő folyadékbevitel, emellett törekedjünk arra, hogy a hólyagból rendszeresen és minden vizelet kiürüljön! A panaszok kiújulásának megelőzése érdekében, kezeltessük a társuló nőgyógyászati, kismedencei gyulladásokat is!

Dr. Szűcs László
urológus szakorvos
springdaymedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!