Keresés
Close this search box.

Viszontagságos utazás

//

Nyaralni, utazni jó! Távoli tájakat megismerni, ott élményeket gyűjteni csodás! Sokak számára azonban maga az út jelenti a gyötrelmet! Íme néhány tanács, hogyan kerülhetjük el vagy csökkenthetjük az utazási betegséggel járó kellemetlen panaszokat!

Vannak, akiknek az egyensúlyrendszere nem tud alkalmazkodni a folyamatos mozgáshoz, és ez kellemetlen tünetekkel járhat. Járművön utazva szemünk alkalmazkodik a mozgáshoz, a belső fülben található egyensúlyszervek viszont egyeseknél nem, így az agy egymásnak ellentmondó jeleket kap, ez okozza a hányingert.

Indulás előtt – elővigyázatosságból – ne együnk túl sokat és ne igyunk alkoholt!

Nem mindegy, hová ülünk!

Autóban üljünk előre, ha lehet, mi vezessünk, akkor általában nem jelentkezik utazási betegség. Ha hátsó ülésen kell ülnünk, végig nézzünk ki az ablakon, lehetőleg előre!

Vonaton válasszuk az elöl lévő kocsik valamelyikét, és ott menetiránnyal szemben foglaljunk helyet!

Buszon is érdemes minél előbbre ülni, szemben a menetiránnyal.

Repülőn a szárny fölött, ablak melletti helyet válasszunk, vagy a szárny előtti ülőhelyek valamelyikét!

Hajón az utastér közepe a legjobb, ott kevésbé, míg a korlátoknál jóval erősebben érezhető a hullámzás. Szegezzük tekintetünket a horizontra, és lehetőleg ne mozgassuk a fejünket!

Bármely járművön, utazás közben nézzünk kifelé, távolabbra, a haladás irányába, vagy csukjuk be szemünket! Semmiképp ne olvassunk, ne nézzük a járműben található közeli tárgyakat! Ha lehet, dőljünk hátra és relaxáljunk! Ha tehetjük, kissé húzzuk le az ablakot, a friss levegő is sokat segít.

Szükség esetén a háziorvos ajánl antihisztaminos készítményt, melyet indulás előtt fél-egy órával vegyünk be! A magnézium nyugtatólag hat, míg a B6-vitamin csillapítja a hányingert. Segít a rosszullét ellen a gyömbér, igyunk tehát utazás előtt és alatt gyömbéres teát, esetleg rágcsáljunk friss gyömbért! Nem véletlen, hogy régen a tengerészek is gyömbérgyökeret rágtak tengeribetegség ellen.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!