Keresés
Close this search box.

Vörös szőlő – Együk vagy igyuk?

//

A szív- és érrendszer betegségeit hazánkban népbetegségként tartják számon, valójában nem is ok nélkül. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2020-ban a magyarok csaknem fele – férfiaknál 42,5%, nőknél 50,8% – a keringési rendszer valamely rendellenessége következtében halt meg. (1) Ezért talán soha nem volt ennyire aktuális a kardiovaszkuláris egészségünk megőrzésével foglalkoznunk.

Az elmúlt évtizedek kutatási tapasztalatai alapján a flavonoidok jótékony, természetes alternatívaként szolgálhatnak étrendünk kiegészítésére, figyelembe véve a bennük rejlő óriási potenciált.

A flavonoidok a polifenolok családjába tartozó vegyületek, melyek a legtöbb növényben megtalálhatók. Feladatukat tekintve színanyagként és immunanyagként funkcionálnak a növényi szervezetek számára.

Sokan talán nem is tudják, hogy a flavonoidok felfedezése ahhoz a Szent-Györgyi Alberthez és kollégájához, Rusznyák Istvánhoz köthető, akiknek a neve elsősorban a C-vitaminnal kapcsolatban szokott felmerülni. Bár ez utóbbi lényegesen nagyobb figyelmet kapott, Szent-Györgyi pozitív érrendszeri hatásokat feltételezett a flavonoidok és az aszkorbinsav együttes fogyasztása esetén. Érdekesség, hogy ez a feltételezés évtizedekkel megelőzte a tudományos vizsgálatokat e témában, mégis – a fentiek alapján – helyesen jelezte előre a későbbi eredményeket.

A Nobel-díjas magyar kutatót követően az 1980–90-es években a flavonoidok újra a tudósok érdeklődési körébe kerültek, többek között az ún. „francia paradoxon” kutatási eredményeinek köszönhetően. A francia „zsíros” étrend érrendszerre gyakorolt kedvezőtlen hatását ellensúlyozni látszik az állandó, mérsékelt vörösborfogyasztás, és az abban magas koncentrációban fellelhető rezveratrol nevű polifenol. Ezen paradoxont erősítette meg egy 1991-ben megjelent korrelációs kutatás, amely a mérsékelt vörösborfogyasztás jótékony hatását mutatta ki a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága tekintetében.2

Szintén érdekes megállapítást találunk egy 2018 decemberében megjelent publikációban, ahol az érrendszeri egészséget összefüggésbe hozzák a megfelelő agyműködéssel, vagyis a kardiovaszkuláris rendszer állapota egyenesen arányos a kognitív funkciók minőségével.3 Ugyanezen kutatás számolt be arról, hogy az emelt mennyiségű flavonoidot (359,7 mg/nap) fogyasztó kísérleti csoport esetében 18%-kal csökkent a szív- és érrendszeri betegségek kockázata az alacsonyabb bevitelű (121,5 mg/nap) csoporthoz képest. A legnépszerűbb étrendi flavonoidok közé tartozik a főként hagymafélékben megtalálható quercetin, melynek potenciáljáról számol be többek között a Utah Egyetem 2007-es kísérleti kutatása. Ennek eredményei szerint e hatóanyag a placebohoz képes észrevehetően csökkentette a szisztolés, diasztolés, illetve az átlagos artériás vérnyomást is.4

A fentebb már említett rezveratrol főbb forrásai a vörös szőlők különféle végtermékei, ideértve a vörösborokat, szőlőleveket, koncentrátumokat.

Egy 2019-ben publikált nemzetközi kutatásban napi 500 mg rezveratrol 4 heti adagolása szignifikánsan csökkentette az éhgyomri vércukor szintjét, valamint növelte az inzulinérzékenységet a kísérleti csoporthoz képest.5 Ebből is látható, hogy a diabéteszes kórállapotok kiegészítő kezeléseként is jól alkalmazhatók a flavonoidok.

Dr. Szabó László PhD
epigenetikus

Források:
1 https://www.ksh.hu/ffi/1-17.html
2 https://sci-hub.se/10.1016/0140-6736(91)90542-w
3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6315948/
4 https://academic.oup.com/jn/article/137/11/2405/4750737
5 https://sci-hub.se/10.1039/c9fo01075k

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!