Keresés
Close this search box.

A baba időben szeretne érkezni!

//

Mind a várandós nő, mind a születendő gyermek egészsége szempontjából optimális, ha a baba időben érkezik: sem sokkal előbb, sem később, hiszen mindkettőnek megvannak az egészségügyi kockázatai. Egy idő előtti, váratlan burokrepedés azonban mindent felülír. Vannak-e előjelek, tünetek, illetve diagnosztikus módszerek, melyek jelezhetnék az esetleg várható komplikációkat?

A kismamák köhögéskor, tüsszentéskor időnként magzatvízszivárgást gyanítanak, de e tünetet valójában gyakorta a vizelet elcseppenése okozza. Ez a várandósság során gyakoribbá válhat, mivel a méhlepény nyomást fejt ki a húgyhólyagra, illetve a terhesség alatt a hólyag záróizmainak tónusa csökken.

Ilyen panasz esetén mindenképp szükséges a burokrepedés kizárása, hiszen az koraterhességben vetélést, a várandósság későbbi szakaszában pedig koraszülést eredményezhet.

A vizsgálatok során megbizonyosodunk arról, hogy látható-e magzatvízszivárgás a méhszájon keresztül. A klinikai gyakorlatban több helyen mikroszkópos ún. „páfránylevél” tesztet végeznek, melynél a magzatvíz fokozott sótartalma miatta tárgylemezen páfránylevélhez hasonló rajzolat jelenik meg. Hátránya, hogy vér jelenlétében álnegatív eredményt adhat.

Napjainkban azonban már rendelkezésre állnak ennél megbízhatóbb, burokrepedést diagnosztizáló tesztek is.

▶ Idő előtti burokrepedés jele lehet koraterhességben például a magzati szívverés növekedése, a méh érzékenysége vagy összehúzódásai, illetve az anya megnövekedett pulzusszáma.

▶ A terhesség 20–37. hete között jelentkező burokrepedés koraszüléshez vezethet, ennek tünetei lehetnek például a hüvelyi vérzés, a kismedencei vagy alhasi nyomásérzés, közepes hasi görcs, enyhe keresztcsonti fájdalom, esetleg méhösszehúzódás, illetve a magzatmozgás hiánya.

Okozhat idő előtti burokrepedést nemcsak a kórosan sok magzatvíz, ikerterhességben a burok túlfeszülése, korábbi terhességben előfordult koraszülés, hanem hüvelyi vagy húgyúti fertőzés is, így minden esetben orvosi szakellátásra van szükség! Amennyiben nincs akut veszélyállapot, a terápiás tervet a magzati érettséghez igazítjuk: koraterhességben szoros megfigyelés, később a tüdőérlelő injekció hatásidejének kivárása szükséges antibiotikum védelemben.

Dr. Kövér Ágnes, szülész-nőgyógyász szakorvos
Dr. Tándor Zoltán, szülész-nőgyógyász szakorvos-jelölt

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!